Macron wil regering met maximaal zestien leden

AFP
De pas verkozen Franse president Emmanuel Macron wil een regering met maximaal zestien leden die paritair verdeeld is. Daarnaast moet er een wettelijk kader komen voor de Franse 'first lady'.

Macron deed zijn plannen voor de regering in de aanloop naar de verkiezingen al uit de doeken. Hij wil een paritaire regering bestaande uit zestien leden, met daarbij ook de premier. Een derde van het kabinet moet uit de burgermaatschappij komen. Macron heeft ook al aangegeven dat zijn staatssecretarissen geen ministeriële bevoegdheden zullen krijgen.

De kersverse president gaf ook al te kennen dat hij graag een vrouw als premier zou willen aanstellen. Het zou pas de tweede keer zijn dat een vrouw haar intrek neemt in het Matignon. Édith Cresson deed het kortstondig onder president François Mitterrand in 1991-1992.

"Maar ik ga niemand als eerste minister kiezen omdat ze een vrouw is. Ik kies de eerste minister die het meest competent en het meest capabel is. Maar ik hoop dat dat ook een vrouw is", zei hij tijdens een bijeenkomst in het kader van de internationale vrouwendag.

Lagarde?
De namen die het vaakst circuleren als mogelijke regeringsleiders zijn de populaire minister van Defensie Jean-Yves Le Drian en IMF-directrice Christine Lagarde. Ook Richard Ferrand, secretaris-generaal van Macrons partij En Marche!, maakt kans.

Tot slot wil Macron ook een einde maken aan "de hypocrisie" met betrekking tot de 'première dame' die in Frankrijk geen officieel statuut heeft. De nieuwbakken president wil een wettelijk kader. Zijn echtgenote Brigitte, een voormalige lerares, heeft al te kennen gegeven te willen wegen op onderwerpen als onderwijs, cultuur en vrouwenrechten.

Jean-Yves Le Drian naast Ségolène Royal.
EPA Jean-Yves Le Drian naast Ségolène Royal.
Christine Lagarde (l) naast Angela Merkel.
Photo News Christine Lagarde (l) naast Angela Merkel.
Richard Ferrand.
REUTERS Richard Ferrand.