Macron en Draghi breken lans voor hervorming Maastricht-regels
De Franse president Emmanuel Macron en de Italiaanse premier Mario Draghi breken een lans voor een hervorming van de Europese begrotingsregels. Ja, de staatsschuld moet afgebouwd worden, argumenteren ze, maar de regels mogen “ons voortaan ook niet verhinderen om alle noodzakelijke investeringen te realiseren”.
“Net zoals de begrotingsregels onze reactie op de pandemie niet aan banden hebben gelegd, zo mogen ze ons voortaan ook niet verhinderen om alle noodzakelijke investeringen te realiseren”, zo stellen de Franse en Italiaanse leiders in een opiniebijdrage die donderdag verscheen op de website van The Financial Times.
De inhoud van de boodschap komt niet als een verrassing. Frankrijk neemt op 1 januari het roterende voorzitterschap van de Europese ministerraden over en Macron had bij de presentatie van zijn programma al duidelijk gemaakt dat hij van de hervorming van de zogenaamde Maastricht-criteria een prioriteit wil maken.
De Maastricht-regels, die in 1992 werden vastgelegd met het oog op de invoering van de euro, bepalen dat de lidstaten hun schuld moeten beperken tot 60 procent van hun bruto binnenlands product. Het begrotingstekort mag niet meer dan 3 procent bedragen, maar die discussie “voor of tegen de 3 pct” bestempelde Macron al als “voorbijgestreefd”.
Impact coronacrisis
Het debat zal volgend jaar sowieso op de voorgrond treden. De Europese begrotingsregels werden aan het begin van de coronapandemie in maart 2020 in het vriesvak gestopt omdat de lidstaten gigantische uitgaven moesten doen om de economie overeind te houden. Bedoeling is echter dat de regels vanaf 2023 opnieuw geactiveerd worden.
We mogen niet denken dat we ons schuldniveau zullen verminderen door de belastingen te verhogen of onhoudbare besparingen in de sociale uitgaven te doen.
Intussen heeft de pandemie de schuldenberg van landen als Frankrijk (circa 115 pct) en Italië (circa 150 pct) enkel groter gemaakt. “We moeten ons schuldniveau verminderen. Daarover bestaat geen twijfel, maar we mogen niet denken dat we deze doelstelling zullen bereiken door de belastingen te verhogen of onhoudbare besparingen in de sociale uitgaven te doen”, menen Macron en Draghi.
Lange termijn
De twee leiders bepleiten meer manoeuvreerruimte om strategische investeringen te doen die “noodzakelijk zijn voor onze toekomst en soevereiniteit”. “De begrotingsregels zouden positief moeten staan tegenover schuld die wordt aangegaan om investeringen te financieren die onmiskenbaar ten gunste zijn van de welvaart van toekomstige generaties en de groei op lange termijn”, aldus Macron en Draghi, die argumenteren dat dit soort uitgaven net bijdragen aan de houdbaarheid van de schuld op lange termijn.
De boodschap van Frankrijk en Italië, die vorige maand hun banden al aanhaalden in een nieuw bilateraal verdrag, is gericht aan de lidstaten die traditioneel meer gehecht zijn aan budgettaire strengheid. Het gaat dan om landen als Oostenrijk, Nederland en de Scandinavische landen, die eerder al terughoudend waren in de onderhandelingen over het coronaherstelfonds van 800 miljard euro en ook in dit debat al op de rem gingen staan.
De concurrentie-, handels- en begrotingsregels moeten aangepast worden aan de uitdagingen van dit tijdperk.
Maar het gaat uiteraard ook over Duitsland, waar de nieuwe bondskanselier Olaf Scholz in zijn coalitie een evenwicht moet vinden tussen de hervormingsgezinde groene flank en de budgettair striktere liberalen. Op bezoek bij Draghi beklemtoonde Scholz deze week dat de pandemie heeft aangetoond dat de huidige begrotingsregels al flexibel zijn.
“Uitdagingen van dit tijdperk”
Volgens het Elysée wil Macron in maart op een informele bijeenkomst van de staatshoofden en regeringsleiders “een gekwantificeerde raming van de investeringsnoden maken”. Op basis daarvan zou er dan nagedacht moeten worden over de evolutie van de concurrentieregels, de handelsregels en de begrotingsregels, “die moeten aangepast worden aan de uitdagingen van dit tijdperk”.
Of Draghi in maart nog aan tafel zit, is niet helemaal duidelijk. Zijn naam wordt genoemd als opvolger van president Sergio Mattarella. De verkiezingen vinden in januari plaats. In Frankrijk vinden in april dan weer presidentsverkiezingen plaats.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Livios
Zachter weer, hét ideale moment om je woning te schilderen: onze tien tips voor een topresultaat
Het kwik klimt gestaag richting een mooi lenteweertje. En dat is niet alleen het ideale moment om je terrasstoelen opnieuw uit te stallen. Ook die verfborstel mag je nu opdiepen, want schilderen doe je het allerbest bij temperaturen rond de 17 à 18°C. Waar dien je verder allemaal rekening mee te houden voor een ultiem resultaat? Bouwsite Livios somt tien tips op. -
Amerikaan wil zijn vrouw laten vermoorden, maar contacteert zonder het zelf te beseffen FBI-agent
Een Amerikaan die zijn vrouw wilde laten vermoorden, heeft zonder het zelf te beseffen een... FBI-agent voor die klus ingeschakeld. De blunder komt Massimo Marenghi (56) duur te staan, hij riskeert nu tien jaar cel. -
TV
STREAMINGTIP. ‘Boston Strangler’: 13 vermoorde vrouwen en twee dappere journalistes
Dertien vermoorde vrouwen in de sixties, maar niemand die tussen alle gruweldaden een verband ziet. Tot reporters Jean Cole en Loretta McLaughlin zich op de zaak storten, en op het spoor komen van seriemoordenaar Albert DeSalvo. Het waargebeurde verhaal van de ‘Boston Strangler’ werd nu door Disney+ in en serie gegoten. -
-
205
Herman De Croo stort 210.819 euro, gekregen via onwettige pensioenextra’s, terug aan de Kamer
Oud-Kamervoorzitter Herman De Croo (Open Vld) heeft vandaag 210.819 euro teruggestort aan de Kamer. Die som geld kreeg hij via extra pensioenvergoedingen, die volgens juristen ‘onwettig’ zijn. “Ik wens zo een voorbeeld te stellen”, reageert hij. -
Gouden Formule 13
Red Bull domineert, Alonso scoort stevig: de eerste speeldag van de Gouden Formule 1 onder de loep genomen
Max Verstappen strandde in de GP van Saudi-Arabië na een knappe inhaalrace op de tweede plaats. Enkel ploegmaat Sergio Pérez bleef uit zijn greep. Had jij dit voorspeld? Ga dan nu aan de slag voor de volgende GP in Australië en de rest van het seizoen: met de Gouden Formule 1 kan jij immers het beste raceteam samenstellen en zo kans maken op de hoofdprijs van maar liefst 4.000 euro. -
Vlaamse werkgelegenheidsgraad nadert de 80 procent
In het laatste kwartaal van 2022 was in Vlaanderen 77,2 procent van de 20- tot 64-jarigen aan het werk. Dat blijkt uit cijfers van het Belgisch bureau voor statistiek Statbel. Vlaanderen nadert zo het streefcijfer van een werkzaamheidsgraad van 80 procent in 2030. -
PREMIUM
Kunnen we weer onderhandelen over de vraagprijs van een woning? “Met deze drie argumenten haal je de prijs gemiddeld 15% naar beneden”