Exclusief voor abonnees

LVDK op maandag: spelletje burgemeester pesten

HLN

Wat hebben die stadsbestuurders van Brugge zich toch de kaas van het brood laten eten! Ze hebben de mooiste wielerwedstrijd van Vlaanderen voor hun ogen laten wegkapen door die uitgekookte burgemeester van Antwerpen. Iemand die zijn kansen zelden laat liggen, niet in de politiek en niet daarbuiten.

Het waren voor Antwerpen, zoals vroeger in Brugge, toeristische, sportieve en economische hoogdagen. Dat smaakt naar meer, zei de burgemeester, niet omdat hij bekendstaat als een groot wielerfanaat, maar omdat hij altijd wel strategisch denkt, op de langere termijn, voorbij die vijf jaar startplaats van de Ronde, waarvoor hij al heeft getekend. Het was voor de stad en haar politiekorps een belangrijke organisatie, in tijden van terreurdreiging niveau 3, met zoveel tienduizenden bezoekers flanerend door de oude straten van het stadscentrum. En er waren behalve het startschot geen incidenten te bespeuren, behalve dat de trams volgens zondagschema reden.

Nee, er was zelfs geen persconferentie van de burgemeester en de korpschef. Dat is een affaire die enkel blijft nazinderen bij een stel parlementsleden, van meerderheid en oppositie. Ze hebben het blijkbaar moeilijk om het belangrijke te onderscheiden van het triviale. Hoofdzaak en bijzaak. Ze zitten de Antwerpse burgemeester op de huid, omdat hij zogezegd de veiligheid van de burgers in gevaar zou hebben gebracht door de bevolking te informeren en een "bevel" van de federale politie te negeren. Jaja, en ze menen dat. Noem het een spelletje burgemeester pesten.

Laten we het eerst hebben over dat negeren van een bevel - als het er ooit formeel geweest is - en de loyauteit van de korpschef van de politie. De burgemeester is in zijn gemeente het hoofd van de politie, verantwoordelijk voor de veiligheid van de burgers. Hij is verkozen door de kiezers en hij is niet ondergeschikt aan een of andere politiedienst, die hem kan bevelen.

De korpschef van zijn kant moet twee heren dienen: de burgemeester en de politiebaas. Stel nu eens dat de korpschef regelmatig opdrachten van zijn burgemeester zou negeren, wat zou er dan na verloop van tijd gebeuren? Hoe groot, denkt u, is de kans dat hij de laan zou worden uitgestuurd zoals Ilona, de Vlaamse diversiteitsambtenaar? Lang zou het niet duren, en terecht, want als burgemeester en korpschef niet overeen komen, komt de veiligheid pas echt in gevaar. Anders dan de burgemeester zit het hoofd van de federale politie immers ergens ver weg in een bureau in Brussel. Hij beschikt niet uit eerste hand over terreinkennis zoals lokale bestuurders en hun hele politiekorps.

Wat wordt er de burgemeester verder nog verweten? Wel, hij zou door zijn persconferentie van nota bene drie minuten de veiligheid in gevaar hebben gebracht. Dat grenst aan het ridicule. Het is een van de belangrijkste opdrachten van een burgemeester om de burgers zo snel mogelijk gerust te stellen. Burgers hebben recht op zo transparant mogelijke informatie.

De tijd om belangrijke feiten achter te houden voor de publieke opinie is echt wel voorbij. Burgers zijn niet zo dom en nonchalant om rustig op straat te gaan kuieren, als er terreuralarm is. Een geïnformeerde burger is er ook in dit geval twee waard.

Stad van vrolijke mensen

Wat is er in Antwerpen nu echt gebeurd dat we moeten onthouden? Wel: er is een man opgepakt die zich gevaarlijk gedroeg. De veiligheidsdiensten hebben hem binnen de kortste keren achter slot en grendel gezet, waarna politie en justitie onderzoek konden voeren. Er is niemand gewond geraakt, laat staan omgekomen. En de autoriteiten hebben de burgers zo snel mogelijk geïnformeerd. Gisteren, zondag, liep er 70.000 man in de straten van de stad. En er is niets gebeurd, behalve dat het vrolijke mensen waren. Eigenlijk had ik verwacht dat het parlement, meerderheid en oppositie, blij zouden zijn geweest en de burgemeester en de veiligheidsdiensten zouden hebben gefeliciteerd omwille van de professionele aanpak van het incident op de Meir. Let wel, er blijven gevaren en zelfs het beste veiligheidsbeleid kan niet alles voorkomen, maar laten we daarom ons plezier toch niet bederven en gewoon blijven genieten van een leuke lentedag of een geweldige wielerkoers. Zondag in Antwerpen, volgende woensdag in Schoten voor een ander wielermonument.

Waarom is al die heisa dan nodig? Voor het partijpolitieke gewin natuurlijk, voor niks anders.

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

Kies hier je voordeelperiode: