Exclusief voor abonnees

Luka Modric is elke paar seconden bezig met een nieuwe foto van het veld

Modric zal steeds over de bal heen kijken en oogcontact maken met zijn ploeggenoten bij Real
getty Modric zal steeds over de bal heen kijken en oogcontact maken met zijn ploeggenoten bij Real

Bij het kijken naar de Champions League-finale zal ik morgenavond voor een tv in de Algarve aan Frank Lampard denken. Of eigenlijk aan zijn vader, Frank Lampard senior. Dat komt door een kenniscongres laatst in het stadion van Vitesse. Frank junior vertelde daar wat zijn pa, zelf oud-prof, altijd riep als hij vroeger langs de kant stond te kijken bij zijn jeugdwedstrijdjes. "Hij riep nooit dat ik hard moest werken of dat ik een bepaalde actie moest maken", vertelde de nu 37-jarige middenvelder in een filmpje. "Mijn pa riep alleen: 'Make pictures son'. 'Pictures'."

Hij bedoelde ermee dat zijn zoon voortdurend het speelveld in zich op moest nemen. Als het ware steeds opnieuw een scan moest maken van hoe alles en iedereen stond. Lampard: "Over je schouders kijken, links, rechts. Al voordat je de bal gaat krijgen. Dat was al vroeg een tweede natuur voor mij." Het congres in Arnhem ging over het kijkgedrag van topvoetballers. De Noorse wetenschapper Geir Jordet heeft daar een studie van gemaakt die hij presenteerde. Jarenlang volgde Jordet topspelers zoals Messi, Xavi, Iniesta, Lampard en vele anderen bij Champions League-wedstrijden met een speciale camera. Hij toonde in Arnhem beelden en kwam met een top-10 van spelers die het meeste waarnemen tijdens het spel. Op nummer 1 staat Xavi, gevolgd door Lampard en Andrea Pirlo. Luka Modric is de eerste speler uit de CL-finale van vanavond, op nummer vijf. Aardig detail: in die top-10 die volledig wordt beheerst door middenvelders staat ook één verdwaalde spits: Zlatan Ibrahimovic.

Na zo'n congres kijk je met nog weer andere ogen naar een topmiddenvelder als Modric. En helemaal morgenavond in Milaan. Kijk en geniet u zelf hoe hij zich constant zal oriënteren. Steeds over de bal heen zal kijken en oogcontact maakt met zijn ploeggenoten bij Real. Ook Modric is elke paar seconden bezig met het maken van foto's. Net als de ouwe Lampard vroeger al riep naar zijn zoon.

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

  • Slechts €6,95 €4,95 per 4 wekenGeniet 1 jaar van deze voordelige prijs
  • Lees 4 weken gratisEn krijg onbeperkt toegang tot alle artikels
  • Stop wanneer je wilOok tijdens jouw proefperiode
Lees 4 weken gratis