Ludovic Boumbas: de man die zijn leven gaf om anderen te redden in Parijs

Facebook
Tijdens de aanslagen in Parijs vrijdag kwamen heel wat mensen om het leven. Zo werden ook minstens 18 mensen doodgeschoten toen twee mannen het vuur openden op het terras van restaurant La Belle Equipe. Een van de helden daar was Ludovic Boumbas, die volgens getuigen zijn leven gaf om anderen te redden.

Boumbas was samen met vrienden aanwezig in La Belle Equipe om de verjaardag van serveerster Houda Saadi te vieren. De vrouw werd vrijdag 35. De groep was aan het eten toen het vuur werd geopend op het terras van het restaurant. Ludovic overleefde de kogelregen niet, en ook Houda en haar zus Halima (36) kwamen om het leven.

De vrienden van Ludovic willen nu dat de wereld weet dat de man een held was. "Hij gooide zich meteen voor een ander meisje om haar te beschermen. Hij ving de kogels voor haar op en kwam zo om het leven. Hij hield van het leven, en hij hield vooral van mensen. Hij maakte geen schijn van kans." De vrouw die Boumbas beschermde, overleefde wel de aanslag. Ze ligt momenteel in het ziekenhuis met schotwonden.

Romain Ranouil, een medewerker van het restaurant, omschrijft hoe de zaak werd omgetoverd tot een spoeddienst om alle gewonden te verzorgen. Hij vertelt hoe hulpverleners overspoeld werden door noodgevallen. Ze waren genoodzaakt om enkel hulp te bieden aan wie een kans had. Romain keerde pas om vier uur 's nachts naar huis, omdat hij tot dan bleef helpen. "Niemand zou alleen mogen sterven. Ik bleef bij de gewonden en hield hun hand vast. Er was een meisje, amper 20 of zo, met een gapende wonde in haar zij. Ze was ten dode opgeschreven. Ik hield haar hand vast en zei dat ze niet alleen was en moest blijven ademhalen. Ze zei niets, keek me gewoon aan terwijl de blik in haar ogen vervaagde. Ik zal haar nooit vergeten."

Bij het restaurant worden talloze bloemen en kaarsen neergelegd.
getty Bij het restaurant worden talloze bloemen en kaarsen neergelegd.