Luchtverkeer komt meer en meer opnieuw op gang

UNKNOWN
In Europa zijn vandaag meerdere luchtruimen en luchthavens weer opengegaan. Dinsdagavond werd het Britse luchtruim weer vrijgevegen, vanmorgen ook het Duitse.

Het Noorse luchtruim wordt om 14 uur vrijgegeven, wellicht tot donderdag 2 uur. Denemarken laat vanaf 11 uur tot zeker donderdag 2 uur weer vliegverkeer toe.
 
Het lijkt steeds beter te gaan met het vliegverkeer uit en naar Nederland. Nederlanders die gestrand waren op buitenlandse luchthavens, komen mondjesmaat met het vliegtuig terug naar eigen land en een groot aantal op Schiphol gestrande mensen is inmiddels vertrokken. Volgens de Luchtverkeersleiding Nederland zijn er tussen dinsdagavond 21.01 uur en woensdagochtend 06.16 uur vijftien vliegtuigen van Schiphol vertrokken en zijn er negen vliegtuigen geland.
 
Drukte op Schiphol
Ongeveer tweehonderd mensen hebben de afgelopen nacht nog doorgebracht achter de paspoortcontrole op Schiphol. De groep met gestrande reizigers die achter de douane verblijft en niet weg kan, wordt steeds kleiner. In de vertrekhallen van Schiphol is het een drukte van belang. Veel mensen zijn naar de luchthaven gekomen om een vlucht te nemen of hebben de hoop dat te doen. Vooral in terminal 2, waar Europese vluchten vertrekken, staan lange rijen. Sommigen weten inmiddels zeker dat ze vandaag zullen vliegen.
 
Luchtvaartmaatschappij Transavia verwacht dat donderdagavond alle vluchten weer volgens schema verlopen. Transavia vloog in de nacht van dinsdag op woensdag zeven keer, voornamelijk uit Egypte naar Amsterdam.
 
Meeste vluchten geannuleerd
Van en naar Eindhoven Airport zijn vandaag nog de meeste vluchten geannuleerd. De belangrijkste reden is dat maatschappij Ryanair, goed voor ongeveer 60 procent van alle vluchten op Eindhoven Airport, niet vliegt. Het vluchtschema begint er pas weer normaal uit te zien als de Ierse prijsvechter donderdagmiddag weer de lucht ingaat. Op Rotterdam The Hague Airport lijkt het vandaag al aardig 'business as usual'.

 Japanse luchtvaartmaatschappijen kondigen de herneming aan van vluchten naar Europa. (belga/vsv)