Luchthavens Charleroi en Luik mogelijk hele dag dicht

Sneeuwruimers maken de banen vrij in Zaventem.
BELGA Sneeuwruimers maken de banen vrij in Zaventem.
Op Brussels Airport hebben 2.000 tot 3.000 passagiers de nacht doorgebracht. Alle vluchten naar Heathrow werden immers afgelast, en daarnaast werden ook vliegtuigen naar Zaventem omgeleid omdat landen in Londen onmogelijk is omwille van de sneeuw. De luchthavens van Charleroi en Luik zijn om 14 uur dichtgegaan. Volgens Eurocontrol zijn vandaag 6.500 van de 20.000 geplande vluchten in Europa geschrapt.

De hevige sneeuwval maakt luchtverkeer onmogelijk in Charleroi en Luik. "We kunnen nog niet zeggen wanneer de luchthaven opnieuw opengaat, maar mogelijk blijft die heel de dag dicht", zegt een woordvoerder van de luchthaven van Charleroi. Reizigers wordt gevraagd de site van de luchthaven te raadplegen en contact op te nemen met hun luchtvaartmaatschappij.

Gestrande reizigers
Op Brussels Airport zijn inmiddels zes van de 22 afgeleide vliegtuigen kunnen vertrekken. Binnen afzienbare tijd zullen nog vijf vluchten kunnen opstijgen, waardoor nog voor nachtopvang moet worden gezorgd voor elf vluchten, of 1.400 van de 3.000 gestrande passagiers.
 
Dat meldt woordvoerder Jan Pauwels van staatssecretaris voor Mobiliteit Etienne Schouppe na de crisisvergadering over de toestand op Brussels Airport. Rond de tafel zaten vertegenwoordigers van Mobiliteit, de FOD Binnenlandse Zaken, Defensie, de Civiele Bescherming, het Rode Kruis en luchthavenuitbater Brussels Airport.
 
Opvang
"Het Rode Kruis, het leger en de Civiele Bescherming voorzien een veldbed, een matras en dekens voor de gestrande passagiers. In de transitzone kunnen deze mensen terecht aan een infobalie", zegt Pauwels.
 
Het blijft inmiddels behelpen. "Mogelijk wordt Londen-Heathrow vannacht om 01.00 uur heropend. Gezien de uitzonderlijke omstandigheden heeft staatssecretaris Schouppe toelating gegeven voor nachtvluchten zodat de gestrande vliegtuigen dan vanop Brussels Airport toch kunnen vertrekken", luidt het. (belga/sam)

Reizigers overnachten op Brussels Airport.
EPA Reizigers overnachten op Brussels Airport.
EPA
BELGA
BELGA
EPA