Losgeld betalen niet langer strafbaar in VS

REUTERS
De Verenigde Staten zullen zelf nooit toegeven aan gijzelaars, maar families die losgeld betalen om gegijzelde verwanten los te krijgen, worden niet meer vervolgd.

Zoals verwacht presenteerde president Barack Obama woensdag de nieuwe richtlijnen voor het omgaan met gijzelingen en het betalen van losgeld is een onderdeel daarvan. Tot nu toe konden Amerikanen die losgeld betaalden vervolgd worden.

Amerika houdt vast aan de regel dat er geen toegevingen aan de gijzelnemers worden gedaan, maar volgens het Witte Huis kan er wel met hen worden gecommuniceerd. Het land wil ook samenwerken met derden, ook particulieren, om te achterhalen waar gijzelaars worden vastgehouden.

Obama zei woensdag dat de VS, als het mogelijk is, families zullen helpen met communiceren met de gijzelnemers. Hij zal een speciale presidentiële gezant voor gijzelingen zal benoemen. Verder beloofde hij dat meer (geheime) informatie zal worden uitgewisseld met families van gijzelaars. Het blijft echter uitgesloten dat de VS losgeld aan gijzelnemers betalen. Dat zou volgens Obama alleen maar meer gijzelingen uitlokken.