Lord of the Rings-vulkaan staat op uitbarsten

Mount Ruapehu.
afp Mount Ruapehu.
Wandelaars in het gebied rond het Mount Ruapehu zijn door de Nieuw-Zeelandse autoriteiten gewaarschuwd niet te dicht bij het kratermeer te komen. Al weken rommelt het in de Lord of the Rings-berg. Omwonenden hoeven zich geen zorgen te maken.

Autoriteiten en deskundigen houden Mount Ruapehu extra in de gaten. De temperatuur in het kratermeer is in een aantal dagen verdubbeld. Een uitbarsting is volgens vulkanologen niet uit te sluiten.

Ondergrondse aardbeving
Deskundigen noemen een ondergrondse aardbeving in april als mogelijke oorzaak voor de activiteit in de berg. Een gebied van twee kilometer rondom de krater is uitgeroepen tot gevarenzone en het dreigingniveau is verhoogd. 

Er is ook een waarschuwing uitgegaan naar vliegtuigen boven het gebied. Vooralsnog is code geel afgegeven en zijn er geen restricties voor het vliegverkeer uitgevaardigd. 

Lord of the Rings
De berg is wereldberoemd geworden door de populaire 'Lord of the Rings' filmtrilogie. Ieder jaar trekken schare fans naar Nieuw-Zeeland om de landschappen uit de films met eigen ogen te aanschouwen. Een blik in de krater zit er voor hen voorlopig helaas niet in.

Een van de grootste uitbarstingen vond plaats in 1995.
afp Een van de grootste uitbarstingen vond plaats in 1995.

Grote uitbarsting
In 1995 vond één van de grootste erupties van de vulkaan plaats. Toen werd een gebied van bijna vier kilometer getroffen door rook, stof en vallende stenen. ,,De kans dat dit nog een keer voorkomt is uiterst klein. Omwonenden hoeven zich geen zorgen te maken'', zegt vulkanoloog Brad Scott tegen de New Zealand Herald. Op de berg zelf is het volgens hem wel gevaarlijk.