Liveblog: Apple lanceert Apple Music

Tim Cook begroet Jimmy Iovine, de baas van het door Apple overgenomen Beats Music.
GETTY Tim Cook begroet Jimmy Iovine, de baas van het door Apple overgenomen Beats Music.
Tijdens de Worldwide Developers Conference (WWDC) van Apple stellen toplui van het bedrijf hun nieuwste software en diensten voor, of lanceren ze nieuwe versies van hun bestaande producten. Wij volgen de gebeurtenissen en aankondigingen op de voet, en leveren ondertussen commentaar.
Nieuwe update beschikbaar

highlights


alle berichten

review

De muzikale act sluit de boel af, Tim Cook ook. En ondergetekende ook. Ik was Ronald Meeus, dit was een liveblog bij de Apple-keynote, en het was me een eer.


That's it. Een Spotify-achtige dienst die bovenop iTunes wordt geplakt. Met verder ontwikkelde diensten en mogelijkheden die al in iTunes zaten. Spectaculair? Verre van. Maar het brengt iTunes wel weer op gelijke hoogte met Spotify en soortgelijke diensten. Gaat dit de muziekindustrie op zijn kop zetten, zoals iTunes destijds? Verre van. Maar het brengt iTunes mogelijk wel weer vooraan in het peloton van muziekdiensten.


Apple Music komt later deze maand in meer dan 100 landen, voor 9,99 dollar per maand. Het Spotify-prijsje Voor 14,99 dollar (wellicht ook in euro) kunnen gezinnen met maximaal zes leden hun Apple Music-account met elkaar delen.


Vraagt Eddy nu net aan Siri om "Born to Run" te spelen? Of om een toptien af te spelen in een bepaald genre? Is dat de grote innovatie hier? Siri laten opzoeken welk nummer op de eerste plaats in de billboards stond in mei 1982 ("I Love Rock 'n' Roll" van Joan Jett and the Blackhearts)?


Tot nu toe hebben we gewoon een verbeterde versie van iTunes-functie Genius gezien. En een eigen radiostation. En het feit dat muziek uit de iTunes Store nu rechtstreeks kan worden gestreamd voordat je hem koopt.


Nietszeggende interventie van muzikant Drake. Eerste grapjes op Twitter zijn al binnen: "Apple Music, een 'Drake' van een muziekdienst."


Waar blijft de Spotify-killende functie hier, de briljante charge, de Apple-factor, quoi?


Volgend element: internetradio. Webradiostations zijn geen echte radiozenders, zegt Cue: het zijn gewoon afspeellijsten die worden uitgezonden. Daarom lanceren ze Beats One, het enige wereldwijde radiostation dat muziek van artiesten rechtstreeks bij de luisteraar brengt. 24 uur op 24, vanuit New York, Los Angeles en Londen.


Eddy Cue komt op om de dienst voor te stellen. Het begint bij de eigen muziekbibliotheek van de gebruiker, maar die kan ook alle muziek op iTunes via stream binnenhalen. Verder worden er nummers voorgesteld op basis van de muziek die al op je smartphone of computer staat, algoritmes, en aanraders van andere gebruikers.

GETTY

Wèl nieuw is de 'Connect'-functie, waaronder artiesten zelf content kunnen delen, zoals remixes en speciale boodschappen aan de fans.


Jimmy Iovine, de ceo van het voor drie miljard dollar overgenomen Beats Music, stelt de nieuwe - of geherlanceerde - dienst voor. Voorlopig weinig nieuws: het wordt een Spotify-achtige streamingdienst, met geïntegreerde webradiostations.


Het albinokonijntje is uit de hoed. Apple Music.


Niet tof jongens, dat beeldje van de failliete platenwinkel.


Cook laat ons nog eventjes op onze honger. Een video over de (commerciële) geschiedenis van muziek.


Oh yeah. Terug van weggeweest: de "One more thing"-truc! Het gaat over muziek.


Cook komt terug op. Valt nu de grote bom?


Een demo. Lynch plugt een Apple Watch in op het keynotescherm, en toont hoe snel hij een eigen uurwerkje maakt op basis van een eigen foto. Hoe hij vooruit- en achteruitspoelt door zijn dag. Hoe hij e-mails beantwoordt, want die verder voor de hand liggende functie is effectief nieuw in de nieuwe versie van Watch OS.

AFP

Communiceren via de Apple Watch kan nu sneller, door eigen clusters van snel bereikbare vrienden aan te maken. Apple Pay komt erbij, inclusief getrouwheidskaarten. Je Apple Watch is dus niet alleen een mini-smartphone om je pols, maar ook een portemonnee en betaalkaart. Siri wijst je de weg via Apple Maps. En er zijn 'glances', met een samenvatting van de relevantste informatie binnen bepaalde apps.


Zes weken is de Apple Watch in de handel, en er komt al een nieuw besturingssysteem, zegt Cook. Kevin Lynch, Apple Watch-baas, komt op het podium. Hij toont nieuwe virtuele uurwerkjes voor op het scherm met een 'time lapse'-video. Nieuwe 'complications', of extra data naast de datum en het uur, kunnen nu worden toegevoegd door software-ontwikkelaars. En er kan nu ook vooruit en achteruit worden gescrolld, zodat informatie van voorbije en toekomstige gebeurtenissen (volgend agendapunt bijvoorbeeld) wordt getoond.


Goed, maar het is hier dus nog niet gedaan. Next up: Watch OS, het besturingssysteem van de Apple Watch.


Weer een filmpje. Wetenschapper Neil deGrasse Tyson noemt het concept van apps een uitvinding die naast die van de telescoop mag staan: de levensveranderende kracht ervan. Really? Dus 'apps' zijn niet gewoon snel bereikbare, met andere diensten geconnecteerde softwareprogramma's?


Een fijne 'stat' van Cook: de afgelopen zeven jaar zijn er 100 miljard apps gedownload. En Apple heeft op die tijd liefst 30 miljard dollar (27 miljard euro) uitbetaald aan softwarebedrijven die hun apps op iOS hebben verkocht.


Swift, Apples eigen programmeertaal, wordt 'open source', en kan dus door rechtenvrij door gebruikers zelf worden bijgewerkt. En dat was het voor iOS 9. Exit Federighi, enter Cook. Hey Apple, komt er nog iets écht nieuws vandaag, of hoe zit dat?


Een update over HealthKit, het systeempje dat data over je gezondheid bijhoudt. Hydratatie en blootstelling aan ultraviolette stralen komen erbij. Ook een update: CarPlay, het systeem dat iOS naadloos doet samenwerken met de entertainmentsystemen van (bepaalde) auto's. Dat is nu draadloos.


Bref: geef het op, jongens. Tablets zijn over de hele wereld stilaan op koffie- en tuintafels beland, en gebruikers hebben minder en minder de intentie om ze buitenshuis onder de oksel te steken. Laptop: werken. Smartphone: surfen. Tablet: snel de naam van een acteur opzoeken op IMDB als je thuis tv aan het kijken bent.


Nieuw offensief om de functionaliteit van de iPad voor productiviteitstoepassingen te verhogen. En meteen ook de relevantie van het ding. De iPad heeft het namelijk, net als alle tablets die op de markt zijn, behoorlijk kwaad. Dat is voor een deel Apples eigen schuld: hoe groter je het scherm van een nieuwe smartphone maakt, hoe minder men een middelgroot scherm nodig heeft. Dat, en het feit dat de productiviteit van een laptop gewoon lastig te kloppen is.


Nu de "big one", zegt Federighi. Multitasken op de iPad. Er kan mooier worden gebladerd door verscheidene openstaande apps, en er is een 'slide-over'-mogelijkheid om één app (agenda bijvoorbeeld, of Messenger) te veranderen in een zijbalk bovenop de reeds openstaande app. Of je maakt er een split-screentje van. Binnen de twee schermhelften kan er gewoon verder worden gebladerd tussen verschillende apps.


News wordt eerst gelanceerd in de V.S., Groot-Brittannië en Australië. Belgische gebruikers moeten nog iets langer wachten om het te negeren.


Het leert ook weer bij over je gewoontes. "Hoe meer je leest, hoe beter het je voorkeuren kent", zegt Prestcott. Je kunt ook favorietjes bewaren. Gewoon zoals de leeslijst in de Safaribrowser, dus. Erg mooi, maar het vereist toch weer dat je een aparte app opent om je nieuws te lezen. Hoeveel onder jullie doen dat laatste vooral vanuit jullie Twitter- en Facebook-app? Handje op?


Concurrent voor Facebook Paper, quoi. Weer een nieuwe stelling die wordt ingenomen in het koude oorlogje tussen Apple, Facebook en Google: journalistieke content!


Nieuwe app: 'News'. Nieuwscontent van honderden bronnen, mooi gepresenteerd, interactief gemaakt, met suggesties voor nieuwe nieuwsbronnen en verhalen. "Al je nieuws op één plaats", oppert de ter assistentie geroepen contentdirecteur Susan Prestcott.


Apple Maps nu. Met meer aandacht voor het openbaar vervoer. Dat een eigen tab krijgt bij het routeplannen. De volledige infrastructuur van een metrostation is te zien op de kaart. Hoe geraak je er binnen, hoe snel er weer uit? Voorlopig alleen in Amerikaanse en Chinese grootsteden, Londen, en Berlijn.


Federighi terug, met de verbeterde notitie-app van iOS 9. meer typografische mogelijkheden, foto's kunnen gewoon naar een notitie worden gesleept, en je kunt nu ook 'to do'-eske lijstjes maken. Notities kunnen ook beter worden gecatalogiseerd, onder meer visueel.


Apple Pay komt ook naar Europa. Naar Groot-Brittannië, meerbepaald. En er kunnen getrouwheidskaarten van retailers worden toegevoegd aan de betalingsmogelijkheden. Zeer mooi, maar concurrent PayPal is daar toch alweer enkele jaren mee bezig. Weer een vintage 'move' van Apple: iets leveren dat anderen al doen, en het verkopen alsof het uit hun eigen koker komt.


Ah, Apple Pay. Tijd voor Jennifer Bailey, directeur Apple Pay. Meer betalingsoperatoren (Visa!), meer retailers (Trader Joe's!) die de dienst ondersteunen. En ze werken vanaf binnenkort met Square, de dotcom achter het betalings- en facturatiesysteem voor kleine bedrijven. Dat betekent dat, op korte termijn, loodgieters en marktkramers Apple Pay zullen kunnen accepteren.


Een Siri- en Search-demo. Siri gaat meer suggereren, zegt Federighi. Ben je in de keuken, dan komen er suggesties voor recepten-apps boven. In de fitnessruimte weet Siri dat je bewegings-afspeellijst in gang moet wanneer je je oortjes inplugt. Dat soort dingen.


Ja, Craig. Jullie hebben jullie job gedaan het afgelopen jaar. Maar kan er ook iets nieuws worden getoond?


Opnieuw belangrijk is Siri, de persoonlijke assistent. Met een nieuwe bedieningsinterface. En met een snellere responstijd.


De nieuwe versie, iOS 9, gaat over de fundamenten van een besturingssysteem, zegt Federighi. Het zuipt minder energie van uw batterij. Het is veiliger. En het is makkelijker.


Goed, passons. Naar iOS.


Wat, is dat alles voor een nieuwe OS X-versie die ze een nieuwe naam durven geven? Niet wat magertjes, Craig?


Demo van de game. Epic is erg goed in het maken van games die de top zijn op visueel en fysisch gebied, maar niet al te innovatief zijn op gebied van concept. 'Fortnite', de titel die ze hier tonen, doet wel érg denken aan tientallen andere games. 'Sunset Overdrive' springt me net te binnen wanneer ik deze gamebeelden zie.


Ah, de eerste testimonial van een derde partij. Gamemaker Epic laat een glimp zien van Fortnite, zijn nieuwste in ontwikkeling zijnde games. De nieuwe 'boost' voor de grafische chip van de Mac laat hen toe om een gamedecor met 64 'lagen' te tonen, zegt Josh Adams van het bedrijf.


Federighi bespreekt de performantie van El Capitan. Mails openen gaat twee keer zo snel als voorheen, een pdf openen zelfs vier keer zo snel. En Metal, de grafische technologie waarmee Apple de grafische chip van zijn iOS-toestellen optimaler laat werken, komt naar de Mac. Goed voor apps (softwareprogramma's dus) die veel vereisen op gebied van beeldkwaliteit. Zoals videogames en fotobewerkingsprogramma's.


Nog eentje die best handig is: nieuwe manier om twee vensters vlak naast elkaar te tonen. Meestal een onwaarschijnlijk gehannes, maar danig vergemakkelijkt met deze functie. Je krijgt die 'split view' zelfs voor elkaar door gewoon een e-mail of een ander openstaand venster recht in een andere app te schuiven.


Pure Apple Keynote-canon: zogeheten e-mailberichten van collega Eddy Cue op het scherm tonen om de mogelijkheden van het nieuwe besturingssysteem te laten zien.


Jezus, dat tempo! We zitten in Apple Mail. Nieuwe mogelijkheden om belangrijke berichten op de lange baan te schuiven. In de Finder een nieuwe versie van 'Mission Control', om een beter overzicht te krijgen van alle openstaande vensters.


Nog zo eentje in de Safari-browser: sneller terugvinden in welk venster of onder welke tab er een (reclame)filmpje aan het rollen is dat lawaai maakt, zodat u het sneller kunt sluiten.


Vintage Apple: de kleine dingetjes.


Federighi gaat keihard over naar een demo. Ok, dit is effectief geweldig. Schudt u ook altijd eventjes met de muis of het trackpad om te zien waar uw muispijl zich bevindt? In El Capitan wordt die, wanneer u dat doet, eventjes groter.


Nieuwe versie van OS X: 'El Capitan'. Net als 'Yosemite' genoemd naar een Californische bezienswaardigheid.


Yosemite kent de snelste adoptie van eender welk besturingssysteem ooit. Niet moeilijk als je het gratis weggeeft, natuurlijk.


Softwarebaas Craig Federighi stormt het podium op. Klaar voor een updage over OS X en iOS. Het komt.


Geen updates. Geen verkoopscijfers. Gewoon deze boodschap: "Everything is going great."


"We've got a jam-packed morning for you." De volksmennerij à la Jobs is hem niet vreemd.


En daar is the man himself. Tim Cook. Steviger in zijn schoenen dan ooit, heb ik de indruk. Zijn podiumprésence is er een heel eindje op vooruit gegaan de afgelopen (bijna) vier jaar.


We zien artefacten uit de videogamewereld, met onder meer 'Angry Birds' en 'Monument Valley'. Wandelende apps. Klonen van Applebaas Tim Cook.


Maar laat ons vooral eens luisteren naar wat de Apple-piefen zelf te vertellen hebben. Het evenement is live. Met een promovideootje, zoals dat hoort bij dit soort gebeurtenissen.


En, niet te vergeten, die nieuwe Spotify-achtige muziekstreamingdienst, de verderzetting van het overgenomen Beats Music à la Apple, waarover nu al eventjes de geruchten gaan.


Voor de rest hebben we alleen maar geruchten. Dat er een danig opgekalefaterde versie 9 van iOS komt, bijvoorbeeld. Nieuwe apps en functies voor de Apple Watch, Apple TV en andere producten. Een update over Apple Pay, het betalingssysteem dat Apple vorig jaar boven de doopvont hield.


Wat mogen we verwachten? Wellicht komen er nieuwe versies van iOS en Mac OS X, de drijvende softwarekrachten op Appleproducten. Dat is op dit moment de enige evidentie.


Dus volgen wij op de voet wat er hier wordt aangekondigd. Uw dienaar is Ronald Meeus, technologiejournalist met inmiddels zeventien jaar trouwe dienst als Applewatcher.


In San Francisco maakt iedereen zich klaar voor een nieuwe uiteenzetting van Apple over zijn nieuwe softwareproducten en -diensten. Het evenement is bedoeld voor de duizenden softwareontwikkelaars die de computergigant rond zich heeft geschaard, maar de aankondigingen zijn ook belangrijk voor de eindconsument.