Limburgse Syriëstrijder helpt Japanner ontvoeren

Haruna Yukawa.
Facebook Haruna Yukawa.
In Syrië is een Japanner ontvoerd door de 'Islamitische Staat'. De man deed zich voor als fotoreporter, maar had naar verluidt een wapen bij zich. De video's die de terreurgroep van zijn hardhandige ondervraging verspreidde, blijken gemaakt door een Syriëstrijder uit Genk.

De Japanse autoriteiten zeggen zaterdag vernomen te hebben dat één van hun burgers ontvoerd is in Syrië. Sympathisanten van de terreurgroep 'Islamitische Staat' (IS, het vroegere ISIS) begonnen die dag foto's en filmpjes naar buiten te brengen waarop te zien is hoe de man wordt ondervraagd. Hij ligt met een bebloed gezicht op de grond, zegt Haruna Yukawa te heten en als fotograaf te werken. Op de vraag waarom hij dan een wapen droeg, verklaart hij in hakkelig Engels dat hij dat buitgemaakt heeft op een omgekomen soldaat.

De allereerste die de foto's en de filmpjes van Yukawa op zijn Facebook zette - en die naar eigen zeggen zelf gemaakt heeft - is een Belg. Younes Bakkouy met name, een 20-jarige moslimstrijder van Marokkaanse origine uit het Limburgse Genk. Hij verblijft al sinds april van vorig jaar in Syrië en zou toen naar de oorlog zijn vertrokken in het gezelschap van zijn broers Mohamed en Ismaïl. Ook de uit Turkije stammende Genkenaar Isa Özdemir reisde met hen mee naar het front, zo vertelde diens moeder indertijd aan onze krant.

M16-machinegeweer
Volgens Bakkouy was de Japanner in het bezit van een M16-machinegeweer toen hij vrijdag opgepakt werd in de buurt van Aleppo en verklaarde hij behalve journalist ook dokter te zijn. "Hij droeg ook een camera mee, maar die hadden broeders hem al afgenomen toen ik filmde", luidt het nog. Genoeg details, zo lijkt het wel, om te besluiten dat Bakkouy van nabij betrokken was bij de kidnapping van de Japanner - en in juridisch opzicht dus als medeplichtig kan worden beschouwd.

Het is nog niet zo vaak gebeurd dat Belgische Syriëstrijders zo duidelijk gelinkt kunnen worden aan een concrete oorlogsmisdaad. Zo staan er op het proces tegen de Syriëstrijders van 'Shariah4Belgium' dat in de herfst begint, slechts zes van de 46 beklaagden terecht voor feiten van ontvoering of moord - de gevangenneming van hun eigen kompaan Jejoen Bontinck even buiten beschouwing gelaten. En van die zes beklaagden zijn er ondertussen al zeker drie zelf om het leven gekomen.

Over het lot en de precieze achtergrond van de Japanner heerst er inmiddels onduidelijkheid. Sommige bronnen beweren dat hij reeds terechtgesteld is, maar Bakkouy onthult alleen dat hij werd overgedragen "aan de veiligheidsdienst van IS". De filmpjes van de Genkenaar zijn ondertussen bij wijze van opeising via de officiële kanalen van de terreurgroep verspreid. Daar heet Yukawa een spion van de Amerikanen te zijn die betrokken was bij de aanvallen tegen de 'Islamitische Staat' in buurland Irak.

Huurling
Op zijn eigen Facebookpagina staan foto's die bewijzen dat Yukawa recent in Irak is geweest. Hij poseerde daar met regeringssoldaten en Koerdische strijders, allemaal gezworen vijanden van de terreurgroep IS. Volgens de Syrische autoriteiten vocht hij als huurling mee met het gematigd verzet, maar op Facebook presenteert hij zichzelf als de zaakvoerder van een beveiligingsfirma die humanitaire missies bewaakt, wat zijn aanwezigheid in oorlogsgebied en zijn verwijzing naar het beroep van arts ook zou kunnen verklaren.

Younes Bakkouy
Facebook Younes Bakkouy