Lille wil goudhaantje terug, maar Essevee houdt been stijf: "Vertrek is onbespreekbaar"

Photo News
Behoudens een superbod maakt Soualiho Meïté (22) het seizoen vol bij Zulte Waregem. Ondanks buitenlandse interesse is een vertrek van de Franse sterkhouder onbespreekbaar voor Essevee. "We willen onze kern samenhouden in januari."

"Hopelijk verliezen we geen spelers in de winter." Getekend: Mbaye Leye. De Senegalees verwees daarmee in de eerste plaats naar Soualiho Meïté. De Franse middenvelder, gehuurd van Lille OSC, speelt al een heel seizoen op een erg hoog niveau en behoort tot de beste spelers van de competitie. Het gevolg is dat er veel belangstelling is om hem in januari weg te plukken.

Vorige maand schreven we al dat kapitaalkrachtige teams als Crystal Palace, Norwich City, Newcastle, Wolfsburg en Mönchengladbach Meïté volgen, nu mag ook... Lille aan het lijstje geïnteresseerden toegevoegd worden. De moederclub heeft met Essevee contact opgenomen om te onderhandelen over een vervroegde terugkeer. Contractueel gezien is dat onmogelijk, dus mocht Lille Meïté terugwillen, zal het met geld over de brug moeten komen.

Zulte Waregem is evenwel niet geneigd gesprekken op te starten. De fusieclub wil geen sleutelpionnen laten gaan. De sportieve ambities gaan voor - Essevee wil echt wel een gooi doen naar Europees voetbal. "We willen onszelf niet onthoofden", is algemeen manager Eddy Cordier duidelijk."Het is de bedoeling om onze kern samen te houden. Niemand mag weg." Al is er wel één nuance:"Als er een monsterbod komt en de speler zelf de stap wil wagen, kunnen we niet anders dan een oplossing zoeken."

Het is daarbij de vraag wat Cordier als een monsterbod beschouwt. Hij houdt de boot af: "Dat kan en wil ik niet vertellen in de kranten." Makelaarsbronnen melden ons dat Essevee voor Meïté minstens 7 à 8 miljoen euro zou willen. Hoewel de leider ruim de helft van dat bedrag aan Lille moet afstaan, zal het hoe dan ook een enorme winst boeken. De aankoopoptie - het is slechts een kwestie van tijd voor Cordier die licht -, bedraagt namelijk amper 300.000 euro.

Net als Zulte Waregem denkt trouwens ook Meïté zelf niet aan een transfer. "Hij wil blijven", meent Cordier. "Mogelijk zelfs na de zomer nog. Soualiho voelt zich goed, maar tegelijk besef ik dat het moeilijk wordt om hem hier nóg een seizoen te houden."

BELGA
Photo News
Photo News

Marrone maakt indruk

Vandaar ook dat Cordier en Francky Dury nu al werk maken van de opvolging. In die optiek had Essevee een verkennend onderhoud met Juventus om Luca Marrone (26) langer te huren. De herfstkampioen is erg tevreden over het professionalisme en de ontwikkeling van de Italiaan, die van opleiding een verdedigende middenvelder is. Hij moet, zo meent Dury, in staat zijn om Meïté te vervangen. Het zijn zorgen voor later. Eerst januari overleven. Cordier:

"Het komt goed."

BELGA