Exclusief voor abonnees

Lieve Phil

Photo News

Je bewonderen deed ik al, maar nu ben ik ook van je gaan houden. Daarom deze brief - het is toch altijd iets plechtiger.

Wat een nummer, Phil! 56 km voor de streep solo gaan in de Ronde van Vlaanderen is vragen om de doodskus der elementen. Nooit hadden kasseien zo veel verzuring gezien. Ze schaamden zich in de aanblik van jouw zure melkkuiten. Durfden op de Oude Kwaremont niet eens meer opkijken naar je spierbundels. Het hele landschap viel met de mond open waar je voorbijkwam. Duizenden mensen langs de weg joelden en juichten alsof je hun alledaagse alter ego was. Er was alleen nog liefde voor je grimmige en verkrampte gelaat.

Net voor een gewijde stilte in me losbarstte, zei ik nog tegen mijn vrouw: "God is een Waal." Ja, dat durfde ik weer eens hardop te zeggen. Uitgerekend op de dag dat de Ronde in Antwerpen vertrok, waar de burgemeester zelf in goddelijke staat verkeert. Jij, Philippe, hebt verdeeldheid in dit land opgeheven. Heel Vlaanderen gunde jou de overwinning en bibberde nog met je mee op de Paterberg.

Je hebt deze zondag historie geschreven, Phil. Ik hoop dat je er een paar centen aan overhoudt, want dat prestatiecontract van je bevalt me niet. Vergeet niet dat Quick.Step een voorgeschiedenis heeft van

West-Vlaamse vlasboeren. De vrouwen zaten op het geld.

Lieve Phil, ik heb je telefoonnummer, maar durf je niet meer te bellen. Ik huiver om je nog te benaderen, bang om je te verliezen. Dat je bestaat, maakt me ook al gelukkig.

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

Kies hier je voordeelperiode: