Lichaam Steve Stevaert gevonden

BELGA
Oud-minister en -sp.a-voorzitter Steve Stevaert (61) is dood teruggevonden in het Albertkanaal. Zijn lichaam werd aangetroffen op zo'n vijftig meter van de brug waar vanmiddag de fiets van de voormalige gouverneur gevonden werd. Stevaert verdween vanmorgen nadat bekendraakte dat hij zich nog voor de zomer zal moeten verantwoorden voor een verkrachtingszaak. Het parket heeft bevestigd dat het om Stevaert gaat.

Duikers hebben het stoffelijk overschot in de vooravond uit het water gehaald. Intussen is zeker dat het om de minister van staat gaat. Het nieuws werd door het parket van Limburg, afdeling Hasselt, rond 19.30 uur bevestigd tijdens een persconferentie.

"Rond 11 uur vernam politie Hazodi dat de heer Stevaert vermist was", zegt Guido Vermeiren, de Limburgse procureur des konings. "Onmiddellijk is er telefonie-onderzoek gedaan en nazicht naar de betrokkene. In kader van dat nazicht is de fiets rond de middag aan het kanaal teruggevonden, ter hoogte van de spoorwegbrug aan het Albertkanaal aan de Gebrandestraat. In het kanaal werden ook twee jassen van Stevaert gevonden."

"Met de cel Vermiste Personen is in moeilijke omstandigheden onderzoek gedaan in het kanaal, want door de wind was het water woelig. Uiteindelijk rond 17 uur en met inzet van sonar en duikers is een lichaam aangetroffen in het kanaal. Het ging inderdaad om Steve Stevaert. Het parket vorderde een wetsdokter. Ik wens absoluut mijn medeleven te betuigen aan de partner en nabestaanden van Steve Stevaert. En uit respect voor de nabestaanden doe ik verder geen uitspraken, aangezien zij het recht hebben als eerste verdere informatie te bekomen", aldus procureur Vermeiren.

Duikers haalden het stoffelijk overschot uit het kanaal en gingen over tot de identificatie in een afgeschermde tent. Snel werd duidelijk dat het om Stevaert ging.

Vanmorgen haalde hij de krantenkoppen met een verkrachtingszaak. Er werd toen bekendgemaakt dat hij zich voor de rechter zou moeten verantwoorden.

BELGA

Geen proces

De oud-minister wordt ervan beschuldigd zich enkele jaren geleden te hebben vergrepen aan een woordvoerster van een overheidsbedrijf na een tv-opname. Op 24 maart werd hij daarvoor door de raadkamer doorverwezen naar de rechtbank. Het dossier zal nog voor de correctionele rechtbank gebracht moeten worden omdat Stevaert al door de raadkamer was doorverwezen. "De correctionele rechtbank zal dan vaststellen dat de strafvordering is uitgedoofd door het overlijden van de verdachte", meldt het Brusselse parket. Tot een proces komt het dus niet meer.

Stevaert zou toegegeven hebben dat hij seksuele betrekkingen heeft gehad met het slachtoffer, maar dat dat met instemming was gebeurd.

Tijdens het gerechtelijk onderzoek naar de verkrachtingsfeiten zou hij al gezinspeeld hebben op een eventuele wanhoopsdaad, indien het verhaal in de media zou komen, vernam Belga uit gerechtelijke bron.

Volgens Faroek Özgünes van VTM waren zijn letterlijke woorden: "Ik heb mijn afscheidsbrief al in mijn zak, voor mocht deze zaak in het nieuws komen", zo verklaarde de journalist deze namiddag in een extra journaal.

Wie met vragen zit over zelfdoding, kan terecht bij de Zelfmoordlijn op het gratis nummer 1813 en op de site www.zelfmoord1813.be.

Jimmy De Schrijver
BELGA
Kos
UNKNOWN
ANP
Dimitri Meus
Jimmy De Schrijver
Jimmy De Schrijver
Dimitri Meus
Jimmy De Schrijver
Jimmy De Schrijver
Jimmy De Schrijver