Levenslang voor Palestijnse tiener wegens moord op Israëlische vrouw

REUTERS
Een 16-jarige Palestijn is wegens de moord op een Israëlische koloniste tot een levenslange gevangenisstraf veroordeeld. Bovendien moet hij het gezin van de moeder van zes kinderen omgerekend 410.000 euro schadevergoeding betalen. Dat meldt de Israëlische radio.

Het vonnis werd geveld door een militaire rechtbank op de Westelijke Jordaanoever. De Palestijn had de vrouw in de nederzetting Othniel in het zuiden van de Westbank voor de ogen van haar kinderen doodgestoken. Kort daarop werd hij opgepakt. De Israëlische autoriteiten hadden in juni al de woning van zijn familie in de omgeving van Hebron met bulldozers platgewalst.

Sinds het begin van de golf van geweld in oktober vorig jaar zijn 37 Israëli's gedood. Ook meer dan 200 Palestijnen kwamen om, de meesten onder hen bij hun eigen aanvallen.

Een van de aanleidingen voor het geweld is een geschil over de bezoek- en gebedsrechten op de Tempelberg in Jeruzalem, die voor moslims en joden heilig is. Ook de frustratie van de Palestijnen over de voortdurende Israëlische bezetting zet aan tot het geweld.

Vandaag nog probeerde een Palestijn een Israëlische soldaat op de Westelijke Jordaanoever neer te steken. Hij bewaakte een bushalte in Ofra, een Israëlische kolonie in de omgeving van Ramallah, aldus het leger. Hij werd door andere militairen doodgeschoten.