Leraren willen technologie inzetten, maar ondervinden beperkingen

Samsung

Leraren willen dolgraag technologie inzetten om leerlingen te betrekken bij hun lessen en nieuwe vaardigheden te leren. Maar dit blijft lastig. Zo hebben leerkrachten schrik dat het gebruik van technologie veel tijd in beslag neemt of geven ze aan dat er geen geschikte toepassingen en apps zijn. Een andere oorzaak is het ontbreken van de juiste kennis en vaardigheden om zelf digitale lesprogramma's te ontwikkelen. Dat blijkt uit onderzoek van imec-MICT, een onderzoeksgroep van de Universiteit Gent en imec, in samenwerking met Tilburg University en de Université catholique de Louvain (UCL) in opdracht van Samsung.

In Wallonië noemt 53 procent van de leraars het gebrek aan hardware en wifi als hoofdredenen waarom technologie niet of nauwelijks in de lessen gebruikt wordt. Dat probleem geldt ook in Vlaanderen voor 39 procent van de ondervraagde leerkrachten. In Nederland speelt dat probleem met vier procent nauwelijks. Verder werden onder meer angst, tijdverlies, geen meerwaarde, gebrek aan vaardigheden en leermateriaal aangehaald als oorzaken om technologie niet in de klas te gebruiken.

Maatschappelijk engagement

Smartphonemarktleider Samsung voerde het onderzoek uit binnen het kader van zijn programma over maatschappelijk verantwoord ondernemen. Daarin vormt de digitalisering van het onderwijs één van de belangrijkste pijlers. Het merk stelt zich hiermee openlijk ten dienste van de maatschappij. In België werkt Samsung ondertussen al een tijdje samen met de onderwijssector. De vijf Belgische scholen die eerder van het Zuid-Koreaanse technologiebedrijf tablets en smartboards ter beschikking kregen, bleken daar immers niet optimaal gebruik van te maken. De meeste leerkrachten zijn nog zoekende om de apparatuur te integreren in hun lessen. Nochtans is de digitalisering van het onderwijs erg belangrijk. Lessen kunnen er interactiever en leuker mee gemaakt worden. En leerlingen krijgen zo technologische vaardigheden van de 21ste eeuw aangeleerd, die in de toekomst steeds belangrijker zullen worden bij het vinden van een geschikte job. 

Oproep naar de Vlaamse scholen

Eén van de oplossingen die uit het onderzoek van elektronicareus Samsung naar voren kwam, is om de technologische barrière te doorbreken met de uitwerking van een zogenaamd buddy-systeem. Daarbij ondersteunen innovatieve leerkrachten hun collega's en leerlingen bij het gebruik van de technologie, en kunnen ze waar nodig raad en assistentie geven.

Daarom roept elektronicamarktleider Samsung Vlaamse leerlingen en leraren op om een videoblog (vlog) te maken over het gebruik van technologie in hun klas. Die video kunnen ze nog tot en met 9 december uploaden op http://www.vlogjeleraar.be, waar bezoekers zullen stemmen op de beste video's. Een jury zal daarna een winnaar kiezen uit de tien populairste inzendingen. De winnende klas krijgt een meet & greet met de bekende YouTuber Dylan Haegens, die de leerkrachten alles zal leren over YouTube en hoe je populaire vlogs maakt.

Bezoek ook het Discover blog om meer te ontdekken over Samsung.