Lavrov: "Nieuwe Genève-top heeft weinig zin"

Pro-Russische militanten langs het spoor bij Slavjansk.
AFP Pro-Russische militanten langs het spoor bij Slavjansk.
Het zou "ongebruikelijk" zijn om in Oekraïne presidentsverkiezingen te houden, aangezien het land zijn leger inzet tegen de inwoners. Dat heeft de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov vandaag gezegd tijdens een persconferentie in Wenen, waar het Comité van Ministers van de Raad van Europa bijeen is gekomen.

Volgens Lavrov heeft het weinig zin om opnieuw internationale gesprekken in Genève te houden over de aanhoudende spanningen in het oosten van Oekraïne. Gesprekken zouden alleen mogelijk zijn als de vertegenwoordigers van de Russischtalige gebieden in Oekraïne erbij betrokken worden, aldus Lavrov.

De inwoners van Oekraïne kiezen op 25 mei een nieuwe president, maar kunnen zich niet in een referendum uitspreken over grote autonomie voor de regio's in het land, heeft het Oekraïense parlement vandaag bepaald. De pro-Russische activisten in het oosten van het land hebben zo'n referendum geëist.

De Partij van de Regio's van de vroegere president Viktor Janoekovitsj en de communisten steunden een motie voor het houden van het referendum, maar de andere partijen wezen die af.

"Russen willen verkiezingen verstoren"
Volgens de Britse minister van Buitenlandse Zaken William Hague is de onrust in het oosten van Oekraïne het werk van Rusland dat daarmee probeert de presidentsverkiezingen te verstoren. Hague drong er op de bijeenkomst in Wenen bij de ministers van Buitenlandse Zaken op aan hun steun voor de stembusgang uit te spreken.

Hague zei dat "Rusland duidelijk van plan is deze verkiezingen te voorkomen of te verstoren". Hij voegde daaraan toe dat landen die Oekraïne steunen bereid zijn tot een diplomatieke oplossing om de spanningen in het voormalig Sovjetland te verminderen. Maar het is dan wel nodig dat "Rusland meer toewijding toont".

Reynders steunt verkiezingen
Belgisch minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders heeft vandaag in Wenen aan zijn Oekraïense ambtgenoot zijn steun herbevestigd aan de organisatie van de presidentsverkiezingen. "Ook al zal het moeilijk zijn om de verkiezingen te organiseren in bepaalde delen van het land, dan nog hebben we liever een onvolmaakte verkiezing dan helemaal geen verkiezing", verklaarde Reynders.

De twee ministers bespraken ook de mogelijke sancties tegen het regime van de Russische president Vladimir Poetin. "We moeten de druk op Rusland steeds meer opvoeren met een lijst van economische sancties, maar het spreekt voor zich dat deze zich niet tegen bepaalde lidstaten van de Europese Unie mogen keren", zei de MR-vicepremier. Voor hem staan de de-escalatie en de uitvoering van de akkoorden van Genève centraal.

Werkdiner
De ministers van Buitenlandse Zaken uit Oekraïne en Rusland komen vandaag in Wenen bijeen voor een werkdiner. De laatste keer dat de twee elkaar ontmoetten was op 17 april in Genève. Toen kwamen ze een akkoord overeen dat moest voorzien in de ontwapening van alle 'illegale groepen' in Oost-Oekraïne en teruggave van de bezette overheidsgebouwen. Het akkoord hield echter geen stand.

Intussen heeft de Zwitserse regering bevestigd dat ze meer dan 170 miljoen Zwitserse frank (140 miljoen euro) aan bezittingen van de afgezette Oekraïense leiding onder Viktor Janoekovitsj geblokkeerd heeft. Ongeveer 30 mensen zijn getroffen. De regering in Bern heeft de betroffen rekeningen al geblokkeerd in februari, na de val en vlucht van Janoekovitsj. Tot op heden was nog niet geweten over hoeveel geld het juist ging. Behalve Zwitserland hebben ook de EU en Oostenrijk rekeningen van voormalige Oekraïense toppolitici geblokkeerd.

Pro-Russische kozakken gisteren voor een overheidsgebouw in Donetsk.
AP Pro-Russische kozakken gisteren voor een overheidsgebouw in Donetsk.