Laurens Devos (16) behaalt goud in Rio: "Onwezenlijk gevoel. En nu ga ik zwemmen"

Laurens Devos in actie.
BELGA Laurens Devos in actie.
Tafeltennisser Laurens Devos heeft vannacht de gouden medaille veroverd in de klasse 9 (hemiplegie of hersenverlamming) op de Paralympische Spelen in Rio de Janeiro. "Ik ben supertevreden", aldus Devos na de finale, die hij met 3-0 won van de Nederlander Gerben Last. "De wedstrijd ging vrij vlot, het vorige duel met Last had ik nog verloren. Mentaal was ik sterk. Dit is een onwezenlijk gevoel, een gevoel dat ik nooit eerder had."

In de finale klopte de 16-jarige Devos, debutant op de Spelen, de 14 jaar oudere Nederlander Gerben Last met 3-0. De setstanden waren 11-8, 11-7 en 11-4.

Devos, in zijn klasse de nummer twee van de wereld, verloor op deze Paralympische Spelen geen enkele set. Hij is de jongere broer van Robin Devos, momenteel de op één na hoogst gerangschikte Belg (119e) op de wereldranking bij de valide tafeltennissers. Last behaalde op de Spelen van vier jaar geleden in Londen het brons.

De 16-jarige Devos werd intens aangemoedigd door de Belgische supporters, onder wie Vlaams minister van Sport Philippe Muyters. "Het is voor het eerst dat er zo veel en zo luid voor mij gesupporterd werd. Het was fantastisch om de medaille van de minister te krijgen. Ik kreeg bovendien nog een knuffel van hem.

Tokio 2020
"Tijdens het hele olympische toernooi heb ik geen enkele set moeten prijsgeven. Niemand heeft zelfs 10 punten tegen me behaald in één set. Al mijn tegenstanders waren groter en ouder, dat maakt mij niet uit. Ik ga nu hard blijven trainen, richting Tokio 2020", aldus Devos. "Maar eerst ga ik zwemmen in het zwembad van het hotel. Nu is het tijd voor wat ontspanning."

Meer over de torenhoge ambities van de jonge atleet kan u lezen in onze Pluszone, exclusief voor abonnees. Sms HLN naar 6630 (kost €1) en proef 3 weken.

Derde medaille
Zaterdag pakte rolstoelatlete Marieke Vervoort het zilver op de 400 meter (T52). België is ook al zeker van een derde medaille. Maandag werkt tafeltennisser Florian Van Acker zijn finale af in de klasse 11 (verstandelijke beperking). Daarin neemt hij het op tegen de Australiër Samuel von Einem.

Philippe Muyters overhandigt Laurens Devos gouden medaille: "Ben stem wat kwijt"

Vlaams minister van Sport Philippe Muyters had de eer om tafeltennisser Laurens Devos op de Paralympische Spelen in Rio de Janeiro de gouden medaille in de klasse 9 te overhandigen. "Ik heb heel hard gejuicht. Maar daardoor ben ik nu wel mijn stem wat kwijt", zei Muyters. "Ik supporter altijd met hart en ziel, en dat zal ik maandag ook doen voor Florian (Van Acker, die de tafeltennisfinale in klasse 11 afwerkt, nvdr.). Ik hoop verder ook nog een medaille te mogen uitreiken aan Peter Genyn. Er is steeds meer aandacht voor de paralympische sport, ik merk een positieve evolutie."
    
"Voor mij is de link tussen topsport en breedtesport heel belangrijk", vervolgde de Vlaamse minister van Sport. "Laurens is zelf nog heel jong, amper 16 jaar. Hij kan jongeren ertoe aanzetten om te gaan sporten, ook in de G-sport."
    
Muyters kondigde nog aan dat hij begin oktober samen met zijn collega's Rachid Madrane (Fédération Wallonie-Bruxelles) en Isabelle Weykmans (Duitstalige Gemeenschap) de paralympische en olympische medaillewinnaars in de bloemetjes zal zetten. "Wat mij betreft zouden de Paralympische Spelen een onderdeel moeten zijn van de Olympische Spelen", besloot Muyters.