Langste bliksemschicht ooit: 320 kilometer

Bliksem boven het Duitse Weimar, op 28 augustus jl.
EPA Bliksem boven het Duitse Weimar, op 28 augustus jl.
Wetenschappers hebben recordwaarden vastgelegd voor zowel de langste bliksemschicht als de langstdurende bliksemflits. De langste schicht reikte 320 kilometer ver, de langstdurende bliksemflits hield ruim 7 seconden aan.

Beide records werden gehomologeerd door de Wereld Meteorologische Organisatie (WMO), die dergelijke zaken optekent.

Het lengterecord werd vastgelegd op 20 juni 2007 in de Amerikaanse staat Oklahoma en omspande met 320 kilometer driekwart van de lengte van die staat. Ter vergelijking: dat is de afstand tussen Antwerpen en Parijs plus 20 kilometer.

De langstdurende bliksemflits hield 7,74 seconden aan en was op  30 augustus 2012 al die tijd te aanschouwen boven de Franse Provence.

Een rapport over deze records wordt gepubliceerd in het vakblad van de American Meteorological Society.

"Die vaststellingen leren ons dat bliksemschichten ver van de storm waaruit ze ontstaan kunnen reiken", stelt Randall Cerveny van de WMO. "Het beste advies is nog altijd: als het dondert, ga dan naar binnen".

Dit jaar werden al 35 Amerikanen gedood door de bliksem. In 2007 waren dat er 45.

Het is de eerste keer dat bliksem wordt opgenomen in het officiële archief van weerextremen van de WMO. Dat registreert ook records op het vlak van hitte, koude, windsnelheden en neerslag.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.