Laatste Dambusters-piloot van WO II overleden: "Merkwaardige man met merkwaardig leven"

Les Munro was de laatste nog levende Dambusters-piloot.
rv Les Munro was de laatste nog levende Dambusters-piloot.
De laatste overlevende piloot van de beruchte Dambusters-aanvallen is gestorven. Les Munro, een bescheiden Nieuw-Zeelander, stierf na hartproblemen op 96-jarige leeftijd.

Les Munro bood zich vrijwillig aan om in mei 1934 op strategische plaatsen belangrijke Duitse dammen te bombarderen. Voor de rest van zijn lange leven zou hij zoveel mogelijk de aandacht mijden.

Operatie Chastise werd uitgevoerd door het speciale No. 617 Squadron, beter bekend als de Dambusters van de Britse luchtmacht. Piloten en bommenwerpers hadden zich maandenlang voorbereid om tussen 16 mei en 17 mei 1943 vier grote dammen in het Ruhrgebied en daarmee het hart van de Duitse oorlogsindustrie te beschadigen.

Voor de risicovolle operatie werd een speciale stuiterbom ontwikkeld (zie animatie) die over het wateroppervlak kon stuiteren en zo een gat in de wand van de dammen kon slaan. Daarvoor moesten de piloten wel bijzonder laag over het water vliegen.

Les Munro.
AP Les Munro.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Zware verliezen

De missie werd uiteindelijk gezien als een succes, ook al wisten de Duitsers veel sneller dan verwacht de dammen weer op te bouwen. Voor de Engelsen waren de verliezen zwaar. Slechts 77 van de 133 uitgestuurde leden van de Britse luchtmacht keerden uiteindelijk levend terug. 

Munro kreeg de opdracht om de Sorpedam aan te vallen, maar tot zijn spijt kon hij zijn missie niet tot een goed einde brengen. Vooraleer hij de dam bereikte, werd zijn zijn Lancaster-vliegtuig geraakt door Duits luchtafweergeschut en moest hij noodgedwongen vervroegd terugkeren.

De Nieuw-Zeelandse premier reageerde aangedaan op de dood van Munro. "Het stemt me verdrietig om de dood van Les Munro te vernemen", laat hij weten. "Nieuw-Zeeland heeft een merkwaardige man verloren die een merkwaardig leven leidde."

Les Munro was de laatste nog levende piloot van de Dambusters. Nu zijn er enkel nog twee veteranen van toen in leven: een boordschutter en een bommenwerper.