Kwart leefloners werkt

BELGA
Zowat een kwart van de 96.000 mensen die een leefloon ontvangen, werkt intussen voor zijn uitkering. Dat besluit Het Laatste Nieuws vandaag uit cijfers van de Overheidsdienst Maatschappelijke Integratie. Tegenover vijf jaar geleden is volgens de krant een vijfde meer leefloners aan de slag.

De voorbije maanden hebben opnieuw zes gemeenten een nieuw 'activeringsbeleid' uitgestippeld voor leefloners. Daarbij wordt de betrokkene aangemaand aan de slag te gaan als vrijwilliger of sociaal tewerkgestelde onder 'artikel 60'. Dat houdt in dat ze voor een jaar werk onder OCMW-vleugels 500 euro per maand extra krijgen. De gemeenten in kwestie argumenteren dat ze de leefloners zo weer dichter bij de normale arbeidsmarkt brengen.

Armoede-experts zijn het daar echter niet mee eens, aldus de krant. "Deze mensen zijn geen profiteurs, maar met deze werkvoorwaarden behandelen we hen wel zo", vindt Gulay Temur van Samenlevingsopbouw. "Ze hebben zware moeilijkheden, vaak zowel financieel, psychisch als fysiek." Het heeft geen zin hen meteen te gaan pushen klusjes op te knappen, vindt Temur. "Ze moeten eerst tijd krijgen om hun leven wat op orde te krijgen."

De cijfers van de overheidsdienst lijken dat te bevestigen: amper een derde van de leefloners die als sociaal tewerkgestelde aan de slag gaat, heeft een jaar later nog een job. 43 procent is werkzoekend, 18 procent verhuist naar andere opvangstelsels en 8,5 procent is weer afhankelijk van een leefloon, aldus nog de krant.