Kunstpaus Jan Hoet (77) is overleden

Kunstkenner Jan Hoet (77) is vanochtend overleden in het Gentse UZ. Dat bevestigt zijn zoon Hoet Jr. Hoet werd enkele weken geleden in kritieke toestand opgenomen in het ziekenhuis.

Hoet lag sinds een tweetal weken in het ziekenhuis. "Zijn toestand bleef kritiek, maar hij bleef constant met de glimlach op zijn gezicht", zegt zijn zoon Jan Hoet Jr. "Hij was heel helder deze week, we hebben een goed contact met hem gehad en allemaal afscheid kunnen nemen." Hoet overleed vanmorgen in zijn slaap.

Jan Hoet werd de voorbije jaren niet gespaard. Hij overwon kanker, overleefde een kunstmatige coma, was dialysepatiënt met één nier en klapte in 2012 op de luchthaven van Hamburg in elkaar na een hartstilstand.

Op 12 januari dit jaar kroop Hoet opnieuw door het oog van de naald toen hij op weg naar het UZ-Gent voor een nachtelijke nierdialyse geveld werd door een tweede hartstilstand. Daarna zou hij het naar eigen zeggen rustiger aan doen en naar de dokters luisteren. Maar op 9 februari werd Hoet al opnieuw in het ziekenhuis opgenomen, waar hij vandaag overleed.

Jan Hoet, geboren in 1936 in Leuven, werd vooral bekend als stichter en conservator van het Stedelijk Museum voor Actuele Kunst SMAK in Gent.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.