Kunst aan de kust

De felgroene villa van Lilly Van der Stokker.
RF De felgroene villa van Lilly Van der Stokker.
De gigantische schildpad die in Nieuwpoort de wind stond te trotseren. Of de gedeukte fluorescerende kubussen in Oostende. Die pareltjes hebben we te danken aan Beaufort, de driejaarlijkse expo die kunst naar de kust brengt.

Ook dit jaar is het zover. Onder de noemer Buiten de Grenzen kan je van 21 juni tot 21 september tijdens het dagjestoerist spelen ook cutting edge kunst meepikken op verschillende locaties langs de kust. Veel van die locaties zijn ook zonder artistieke interventies al de moeite. Nog niet overtuigd? Drie locaties uit het programma, waar je tussen het ijsjes likken en het zandkastelen bouwen door ook aan kunst kan doen.

Het Zwin, maar dan anders

Het Zwin, dat is het natuurdomein vlak bij de meest m'as-tu-vu ons aller badsteden: Knokke-Heist. Ver weg van de bourgeois kom je er tot rust tussen de vogeltjes en het ruisende duingras. Het hele park is nu heraangelegd en in 2016 opent ook een nieuw bezoekerscentrum. Dat gaat voor Beaufort nu al even open. Naast vogels, loop je de kans om ook hedendaagse kunst in je verrekijker te krijgen. Birds Singing, Sandy Ground, van Domenico Mangango bijvoorbeeld, het eerste deel van een film die hij draaide in een instelling voor mensen met mentale problemen. Of de flitsende neonkunst van het collectief CLAIREFONTAINE.
Graaf Léon Lippensdreef 8, 8300 Knokke-Heist.

Het Zwin
Jonas Vanderbeke Het Zwin

De Nachtegaal

Ook het minder mondaine De Panne heeft een natuurreservaat: De Nachtegaal. En ook daar kan je tijdens Beaufort door de duinen dwalen en niet alleen verrast worden door waadvogels, maar door een keur aan kunst. De werken van de Catalaan Marti Anson lijken op het eerste gezicht wel knusse, zelfgetimmerde vakantiewoningen, maar er zit natuurlijk veel meer achter. Het houten paviljoen dat hij bouwde, is overigens nog niet afgewerkt: wie een goede reden heeft om het te lenen, mag het gebruiken voor wat hij wilt. Om te schuilen voor de typische druilerigheid van de Vlaamse kust, bijvoorbeeld.
Olmendreef 2, 8660 De Panne.

Natuurreservaat De Nachtegaal.
Steven Decroos Natuurreservaat De Nachtegaal.

Raversyde

Alweer een provinciaal natuurdomein, maar wel eentje dat nog het meest een bezoekje waard is, omdat het de sporen van de Tweede Wereldoorlog zo opvallend draagt. Er staan volop resten van de Atlantikwall, de befaamde Duitse verdedigingslinie die D-Day toch niet kon tegenhouden. Een plaats met zo'n geschiedenis is een geweldige inspiratiebron voor een hele troep artiesten. De Nederlandse Lily Van der Stokker ging aan de slag met een typische bakstenen kunstvilla. Ze transformeerde het huis tot een speelse blikvanger, door er een felgroen ruitjespatroon op te schilderen. Succes bij nieuwsgierige kinderen gegarandeerd. Ook niet te missen, is de installatie van Marc Manders in de zwaar vervallen maar o zo pittoreske Villa Moïse. Zoals gewoonlijk bij Manders zijn de werken helemaal van nu, maar lijken ze al eeuwen zand en tijd te hebben doorstaan. Een goede plek om even te verstillen, voor je lekker gaat uitwaaien aan zee.
Nieuwpoortsesteenweg 636, 8400 Oostende.

Beaufort, 21 juni tot 21 september. www.beaufort2015.be.

Marc Manders in Villa Moïse.
RF Marc Manders in Villa Moïse.
Raversyde inspireerde al verschillende artiesten.
Steven Decroos Raversyde inspireerde al verschillende artiesten.