Ku Klux Klan betuigt openlijk steun aan Trump

Een demonstrant met een imitatiegewaad van de KKK bij een Trump-bijeenkomst
epa Een demonstrant met een imitatiegewaad van de KKK bij een Trump-bijeenkomst
Vlak voor de verkiezingen krijgt Donald Trump steun uit een omstreden hoek. De racistische Ku Klux Klun heeft in hun officiële krant, The Crusader, openlijk steun betuigd aan de Republikeinse presidentskandidaat.

Op de voorpagina van het nieuwste nummer staat Trumps slogan 'Make America Great Again' met daarbij een uitgebreid pleidooi voor Trumps standpunten. Volgens The Washington Post zien sommigen dit als een steunbetuiging voor de Republikeinse presidentskandidaat.

"Terwijl Trump Amerika weer geweldig wil maken, moeten we onszelf afvragen 'wat maakte Amerika in eerste instantie geweldig?" schrijft Crusader-pastoor Thomas Robb. "Het antwoord daarop is simpel. Amerika was niet geweldig door wat onze voorvaderen deden, maar door wie onze voorvaderen waren. Amerika was een witte christelijke republiek. En als een witte christelijke republiek werd het geweldig."

De Ku Klux Klan staat bekend om zijn racistische visie en de witte kostuums met puntmutsen die zij tijdens ceremonies dragen.

Een KKK-lid bij een ceremonie van de groepering
epa Een KKK-lid bij een ceremonie van de groepering

'Wij keuren haat af'

Campagnevoerders van Trump reageerden in een verklaring kritisch op het artikel: "Meneer Trump en de campagne keuren haat in welke vorm dan ook af. Deze publicatie is weerzinwekkend en het staat niet voor het beeld dat tientallen miljoenen mensen die achter onze campagne staan hebben."

Robb vertelde aan The Washington Post dat de krant niet officieel achter Trump staat, maar dat het artikel een teken is van enthousiasme voor de kandidaat. "Over het algemeen houden we van zijn nationalistische visie en zijn woorden om de grenzen te sluiten voor illegale aliens.

Witte nationalisten
Trumps campagne spreekt al sinds het begin witte nationalisten over het hele land aan. Toen waren zij nog bang dat hun openlijke steunbetuiging de Republikeinse campagne zou schaden.

afp