Kruipt geschorste Preud'homme deze avond à la Mourinho in wasmand?

Van de UEFA mag MPH op geen enkele manier - direct of indirect - contact hebben met zijn team

Preud'homme goedgeluimd.
EPA Preud'homme goedgeluimd.
Hij durft wel eens José Mourinho-achtige allures hebben, maar ook in die mate dat hij in een wasmand gaat kruipen? Michel Preud'homme zit vanavond een strafdag uit. Waardoor hij de dugout niet inmag.

Van de UEFA mag MPH op geen enkele manier - direct of indirect - contact hebben met zijn team. Benadrukt wordt ook dat er geen instructies mogen worden via een tussenpersoon. Een veelgebruikt truukje immers, dat de Luikenaar zelf ook al toepaste. Door vlak naast de dugout plaats te nemen of iemand een boodschap te laten overbrengen.

Andere geschorste trainers maakten al eens gebruik van een gsm of een soort walkie-talkie met oortjes. Maar de prijs voor de meest originele omzeiling van de regels komt op naam van José Mourinho. In april 2005 was de Portugees als coach van Chelsea 2 matchen geschorst tegen Bayern München en mocht hij zelfs het stadion niet in. Maar in Londen zat hij al ruim voor de aftrap in de kleedkamer en gaf hij zijn instructies door aan de physical coach, die onder zijn opzichtige wollen muts - bij 25 graden! - met een oortje zat. Toen de UEFA daar lucht van kreeg, ging het oortje uit en wandelde na rust de keeperstrainer op en af met papiertjes. Nog voor het einde van de match liet Mourinho zich in een grote wasmand naar het spelershotel rijden. Waar hij zogezegd de wedstrijd op tv had gevolgd. Een week later in München zat Mourinho eerst in de tribune, maar toen een tv-camera hem opmerkte, vluchtte hij. Om dan vanuit zijn hotel zijn richtlijnen mee te delen via een luidspreker in de kleedkamer.

AFP
BELGA

Gevraagd of hij ook iets dergelijks zou proberen, grijnsde Preud'homme, iets wat hij op de persconferentie waarin hij grappig genoeg zélf als vertaler moest optreden, wel meer deed.

"Dat truukje met die wasmand was in de thuismatch van Chelsea, hé? Als ik geschorst was geweest in Brugge, had ik misschien de kleine toegangswegen in het stadion kunnen vinden, maar hier zal het moeilijk zijn." Zijn voorzitter vindt dat een absoluut nadeel. "De manier waarop Michel coacht en met de spelers omgaat, is heel belangrijk", aldus Verhaeghe.

Preud'homme: "Ik werk nu al meer dan drie jaar samen met Philippe Clement en we zijn heel goed op elkaar ingespeeld. Ik heb het volste vertrouwen in hem. (glimlacht) Ik zal dus op afstand blijven, ja. Al zal het wel moeilijk zijn. Als ik dan toch geschorst moest worden, dan liever in een andere match, omdat ik het plezant vind om terug te keren naar Portugal. Maar het is nu zo, ik denk dat ik bij het bestuur naar de match ga kijken."

En dan maar hopen dat hij voor het eerst in zijn carrière kan winnen van Porto, iets wat hem in vijf jaar Benfica nooit gelukt is.

In een interview met onze chef-voetbal Stephan Keygnaert blikt Preud'homme met plezier terug op zijn periode bij Benfica en spreekt hij met dezelfde passie over Club Brugge: "De dag dat ik de kracht niet meer vind, verdwijn ik." Lees er alles over op HLN SPORT PLUS, onze zone exclusief voor abonnees. Proef nu 4 weken voor maar 2 euro.

AFP
EPA