Kreta hét nieuwe zuip- en seksparadijs van jonge Europese vakantiegangers

De populaire Spaanse en Griekse badplaatsen waar touroperators jongeren per bus- of vlieglading voor een zacht prijsje afleveren, halen weer recordscores qua door alcohol veroorzaakte miserie. Het is overigens al lang geen Brits fenomeen meer: de Europese jeugd heeft de vakantiezeden van de eilandbewoners blijkbaar overgenomen. Kreta is in een paar jaar tijd verworden tot het nieuwe zuip-je-lam-op-vakantie-paradijs van de Europese toerist. De eerste cijfers van deze zomer wijzen erop dat er niks is veranderd.

Vorig jaar waren er al de shockerende berichten van de Britse tabloids vanop het front in ondermeer Malia, waar ziekenhuisartsen getuigden dat elke dag ongeveer een honderdtal jonge meisjes kwamen aankloppen voor de morning-after-pill, dit jaar is Chersonissos, een van de populairste vakantiebestemmingen op Kreta aan de beurt. En dan is er dit: jongeren die zonder papa of mama op reis gaan, zuipen er echt niet naast: jongens een ontstellende 17 glazen alcohol per dag, meisjes gemiddeld zeven.

De favorieten

Vorig jaar al verschenen tijdens de zomer in de Britse kranten bijna dagelijks verhalen over uitspattingen met vaak fatale afloop van comazuipers op Kreta. Favorieten zijn, los van dronken vechten in bars en meisjes ambeteren:

* het drinken van een liter alcohol met trechter en buis;
* sambuca over iemands geslachtsdelen gieten en die proberen aan te steken (we verzinnen dit echt niet);
* strontzat in slaap vallen op strand en bijna verzuipen wegens te dicht bij het water;
* dronken en "per ongeluk" in bed kruipen bij Grieken, een volk dat de gewoonte niet heeft deuren te sluiten;
* het drinken van "headfuckers": een cocktail van Baileys, chillipoeder, tequila, absinthe, ouzo, wodka, cider en gin (plus een 'secret ingredient'). Kost 10 euro, wordt geserveerd in een goudvisbokaal. Volgens de locals is het niet abnormaal dat toeristen twee liter per avond van het spul zuipen.

Britten zijn trendzetters
Het probleem volgens twee van onze Britse collega's, Rebecca Evans en Sadie Nichols (die zelf als reisbegeleider ooit werkte), die beiden al jaren verslag uitbrengen over de uitspattingen van hun landgenoten in ondermeer Benidorm, Salou, Lloret, Faliraki, Ayia Napa, Magaluf en Ibiza, is dat de Britten trendzetters zijn. "Waar de Britten het lont aansteken, verschijnen in de daaropvolgende jaren de Duitsers, de Nederlanders en daarna de rest van de Europeanen om goedkoop te komen feesten", stelden ze vast. "En het gekke is: hoe driester de reputatie, hoe meer boekingen."

Eurocross
De Alarmcentrale Eurocross Assistance, die Nederlanders die in het buitenland in nood verkeren bijstaat, behandelde in de zomer van 2009 ruim duizend medische dossiers van jongeren van 15 tot 25 jaar. Daarvan was eenderde afkomstig uit Chersonissos en was het merendeel gerelateerd aan alcohol. Nu, in het begin van het hoogseizoen 2010, wijzen de cijfers in dezelfde richting.

De populaire Spaanse en Griekse badplaatsen waar touroperators jongeren per bus- of vlieglading voor een zacht prijsje afleveren, scoren bij Eurocross al jaren het hoogst als het gaat om alcoholmisbruik. "Maar de cijfers voor Chersonissos zijn alarmerend", zegt Eurocross-medewerkster Daphne de Wit. "Het is een trend die we de laatste twee jaar signaleren. Op het hoogtepunt, eind juli vorig jaar, hadden we per dag wel 30 dossiers in behandeling." In de zomer van 2010 zijn tot nu toe 86 Griekse dossiers behandeld. Dit betreft weer grotendeels zaken uit Chersonissos.
 
Jongeren komen in contact met Eurocross Assistance als ze behandeld worden in een medisch centrum of ziekenhuis. De Wit: "De meest voorkomende incidenten zijn auto- en scooterongevallen, vechtpartije n en overmoedige acties zoals het klimmen van balkon naar balkon. Dit gebeurt in veel, maar niet in alle gevallen onder invloed van alcohol. Ook krijgen we per zomer enkele tientallen meldingen van jongeren die in het ziekenhuis zijn opgenomen met een alcoholvergiftiging."

Drinken en dan de morning after pill

Uit recent onderzoek van het Trimbos Instituut blijkt dat jongens die zonder hun ouders op vakantie gaan gemiddeld 17 glazen alcohol per dag drinken en meisjes 7. De meeste comazuipers zijn tussen de 18 en 21 jaar oud en de meisjes moeten doorgaans amper onderdoen voor de jongens klinkt het aan de Costa's.

"Honderd meisjes per dag komen naar hier voor de morningafterpil", zegt dokter Emmanuel Katsulis van het Medicare Centre in Malia op Kreta. Na een nachtje stappen, drinken en ecstasy, worden ze wakker in bed naast vier jongens die ze van haar noch pluim kennen. Niet meer wetende of ze al dan niet een condoom gebruikt hebben. De meeste meisjes zijn 18 à 19 jaar. Seks op het kerkhof is de nieuwste trend." (mvl)