Koppel zamelt geld in voor begrafenis Jordy: "Hopelijk wil de moeder het geld aanvaarden"

kos
Een koppel uit Steenokkerzeel was zo aangegrepen door de tragische dood van Jordy Brouillard, dat ze de jongen een volwaardige uitvaart wilden geven. Met een inzamelactie proberen Jef Verbeeck en zijn echtgenote voldoende geld in te zamelen, zodat iedereen op gepaste wijze afscheid kan nemen.

Heel Vlaanderen reageerde geschokt op het overlijden van Jordy, die tot zijn 18e in een jeugdinstelling had gezeten en stierf van ontbering in een tentje in de Gentse Blaarmeersen. Het ongeloof werd alleen nog groter toen wat later bleek dat de 19-jarige jongen geen uitvaartplechtigheid krijgt, maar gewoon zou gecremeerd worden. Het nieuws liet ook militair Jef Verbeeck niet onberoerd.

"Ons hart brak", vertelt Jef Verbeeck aan VRT Nieuws. Toen de militair uit Steenokkerzeel vernam dat  de 19-jarige Jordy zonder plechtigheid gecremeerd zou worden, besloot hij in actie te schieten. "Wij hebben zelf ook een dochter van 18 jaar en konden ons dus makkelijk verplaatsen in die leefwereld. We voelden dat we echt iets moesten doen."

"Wij hebben als maatschappij gefaald om deze jongen te helpen."

Jef Verbeeck

"Als maatschappij gefaald"

"We hebben als maatschappij gefaald om deze jongen te helpen, laten we hem ten minste een uitvaartplechtigheid geven", zo staat te lezen op de pagina van generosity.com, een website waarop mensen inzamelacties kunnen opzetten voor goede doelen. Enkele duizenden euro's zouden genoeg zijn om nog snel de begrafenisondernemer te betalen.

"De afgelopen 12 uur is er meer ingezameld dan de eerste 48 uur samen."

Jef Verbeeck

Stroef

Aanvankelijk verliep de actie stroef. "We hoopten dat het veel sneller zou gaan en dat mensen ook meer zouden doen dan enkel op sociale media zeggen hoe erg ze het wel niet vinden", vertelt Verbeeck, die er gisteren nog aan dacht de actie stop te zetten. Vanochtend begon de teller echter plots sneller aan te tikken.

"De afgelopen 12 uur is er meer ingezameld dan de eerste 48 uur samen", zei Verbeeck vanochtend. Terwijl er vanochtend nog slechts 270 euro was ingezameld, stond de teller om 14 uur al op 5.000 euro.

Beperkte plechtigheid

De moeder van Jordy heeft intussen beslist dat er toch een beperkte openbare plechtigheid komt. "Ik heb aan de begrafenisondernemer gevraagd om mijn contactgegevens aan de moeder door te geven en aan te dringen dat we niets willen beslissen. We willen gewoon dat Jordy een mooiere plechtigheid krijgt dan wat de moeder financieel aankan. Ik oordeel niet. Ik hoop gewoon dat ze contact opneemt met mij en het geld wil aanvaarden", aldus Verbeeck.

Mocht de moeder niets van zich laten horen of het geld niet zou willen aannemen, wordt er een wake georganiseerd. Het resterende bedrag zal worden gestort in de jeugdwerking "om te vermijden dat er nog Jordy's in de toekomst zullen zijn".

Wakes

Ook op Facebook zijn verschillende groepen opgericht die wakes organiseren voor Jordy. "Zulke situaties moeten absoluut vermeden worden! Dat dit vandaag de dag nog kan gebeuren heeft velen diep in het hart geraakt", klinkt het daar.

Wie een bijdrage wil leveren voor de plechtigheid, kan dat hier.