Ga naar de mobiele website
^ Top

Koninklijk paleis op Antwerpse Meir heropent de deuren

Het voormalig koninklijk paleis op de Meir in Antwerpen opent vanaf zaterdag opnieuw de deuren voor het grote publiek. Het paleis dat in 1745 werd ontworpen, was onder andere eigendom van Napoleon, koning Willem I en de Belgische koninklijke familie. De bovenverdiepingen hebben een museale functie gekregen. Het gelijkvloers huisvest een stijlvolle horecazaak en chocolatier. De totale renovatiekost bedraagt 7 miljoen euro.
 
"Hoewel het paleis al in 1970 dringend aan renovatie toe was, zou het pas door de overdracht van de federale staat aan de Vlaamse Gemeenschap in 1996 gerestaureerd kunnen worden", vertelde voorzitter van Erfgoed Vlaanderen Edgard Goedleven. Hij omschreef het hele dossier dan ook als het meest duurzame uit zijn carrière.
 
Bruikleen
Datzelfde Erfgoed Vlaanderen werkte in 2004 een masterplan uit voor de renovatie en herbestemming van het paleis. Van dan af volgden de werkzaamheden zich in sneltempo op. Tot slot keerden ook de meubels en kunstwerken, grotendeels besteld door Napoleon, terug naar Antwerpen. Zij waren sinds 1980 in bruikleen gegeven aan de koninklijke familie.
 
"Dankzij de renovatie heeft dit paleis zijn vorstelijke pracht en praal teruggekregen", stelt Vlaams minister Geert Bourgeois (N-VA). "Tegelijkertijd zorgt de herbestemming er ook voor dat heel veel mensen hiervan kunnen genieten. Dat past ook perfect in het beleid dat we voeren: zoveel mogelijk beschermen en restaureren, maar tegelijkertijd zorgen voor een eigentijdse invulling." (belga/sps)
 
Alle info op www.paleisopdemeir.be

BELGA


Meld een bug