Komt er verbod op wassen, strijken en kerstverlichting?

thinkstock
Als er stroompannes dreigen, zal de regering verbieden om straat- en kerstverlichting aan te laten. Er wordt ook gedacht aan een verbod om te wassen en te strijken tijdens crisismomenten.

Energieminister Marie-Christine Marghem (MR) en economieminister Kris Peeters (CD&V) werken aan een verbod op straatverlichting als er een stroompanne dreigt. Gemeenten die niet luisteren, riskeren een boete. Maar ook bedrijven worden aangesproken. Tijdens crisismomenten moet alle 'niet-functionele' verlichting gedoofd worden. Versta: de verlichting van etalages, neonreclames en ook kerstdecoratie. Of dit ook betekent dat gezinnen de lichtjes in hun kerstboom moeten uitzetten, is voorlopig onduidelijk.

Er wordt wel gedacht aan een extra verbod op huishoudelijke toestellen zoals strijkijzers, wasmachines en droogkasten tijdens moeilijke uren. Maar geen van beide ministers wil dit voorlopig bevestigen. Marghem en Peeters benadrukken dat het niet de bedoeling is dat er controleurs worden uitgestuurd. De ministers zeggen in een gezamelijke reactie: "De bevolking en de overheden zullen eerst en vooral gesensibiliseerd worden om zuinig om te springen met energie. Het basisprincipe is steeds solidariteit: een energiebesparing van de ene kan een stroompanne bij de andere voorkomen."

Om iedereen goed te informeren over het moment waarop men zijn verbruik extra in de gaten moet houden, is er een indicator ontwikkeld. Die is vergelijkbaar met de indicator die tijdens weerberichten gebruikt wordt om de hoeveelheid smog in de lucht aan te duiden. Groen betekent dat alles normaal is, rood dat de situatie precair is en zwart dat een deel van het land zonder elektriciteit zal vallen. De grote tv-zenders gebruiken de indicator, die een week vooruitblikt, ondertussen in hun weerberichten. Hij is ook terug te vinden op de website OffOn.be.

Kunnen we door samen minder te verbruiken een black-out voorkomen? Energieleverancier Lampiris doet vanavond een grote test bij 110.000 klanten. Doe jij mee en mogen we bij jou op bezoek komen vanavond? Laat het ons weten via lise.smout@persgroep.be. Vergeet je gsm-nummer zeker niet te vermelden!