Koken met pompoen, je kan er meer mee dan je denkt

Nina Kookt
Eén van de grote voordelen van de herfst: er ligt weer pompoen in de winkel! Supergezond dankzij de betacaroteen (goed voor je huid en je ogen) en gewoon ook herfstig lekker. Wij geven je 3 x inspiratie om origineel te koken met pompoen.

Pimp je pompoensoep

Wat heb je nodig:
2 preiwitten
2 ajuinen
3 wortelen
2 aardappelen
1 pompoen
1,5 l groentebouillon (1,5 l water + 3 bouillonblokjes)
scheutje room
boter
peper & zout

Pimp 1: 150 g kabeljauwfilet • 2 el gehakte peterselie - 3 el gehakte kervel
Pimp 2: 2 el geroosterde pompoenpitten • 50 g spekblokjes
Pimp 3: 4 el gorgonzola • 2 el gehakte bieslook

Zo maak je het:
Stap 1: Smelt een klontje boter in een diepe pan en stoof hierin de grof gesneden soepgroenten aan.
Stap 2: Schil ondertussen de pompoen, verwijder de zaden en snijd in stukken.
Stap 3: Giet de bouillon bij de groenten en breng aan de kook. Doe er de pompoenblokjes bij en laat 15 minuten zachtjes pruttelen.
Stap 4: Pureer de soep met een staafmixer, kruid eventueel nog bij met peper en zout en roer er de room door.

Pimp 1: Pocheer blokjes kabeljauw of andere witte vis in de gegaarde soep en werk af met gehakte peterselie of kervel.
Pimp 2: Bestrooi de soep met geroosterde pompoenpitten en krokant gebakken spekblokjes.
Pimp 3: Roer een flinke lepel gorgonzola door de soep en werk nog af met bieslook.

Tip: Bewaar de pompoenpitten en rooster ze krokant in een hete koekenpan. Kruid met zout en strooi over de soep.

Vegetarische pasta met pompoen

Wat heb je nodig:
350 g pompoen, in blokjes
200 g champignons, in schijfjes
1 ui, gesnipperd
1 el suiker
70 g tomatenpuree 
425 ml gepelde tomaten
300 g spaghetti 
2 el gehakte peterselie
150 g feta
50 g hazelnoten 
olijfolie extra vierge
peper en zout

Zo maak je het:
Stap 1: Verhit een scheut olijfolie in een pan en fruit hierin de ui goudbruin. Roer er de tomatenpuree en suiker door en bak 1 minuut mee. 
Stap 2: Schep er de pompoenblokjes en champignons onder en bak al omscheppend mee. 
Stap 3: Voeg het blik tomaten toe en kruid met peper en zout. 
Laat 15 minuten zachtjes pruttelen. Kook de spaghetti beetgaar. 
Stap 4: Verdeel de pasta over de borden, schep er de saus over, bestrooi
met de kaas, de hazelnoten en de peterselie.

Nina Kookt

Uitgeholde pompoen gevuld met stoofvlees

Wat heb je nodig:
800 g rundstoofvlees
boter
1 ui, fijngesneden
2 teentjes knoflook, geperst
2 el bloem
1 blik gepelde tomaten (400g)
150 ml runderbouillon (water + 2 rundsbouillonblokjes)
sneetje wit brood
1 el mosterd
1 pompoen
3 takjes tijm
handvol peterselie, gehakt
Peper en zout

Zo maak je het:
Stap 1: Verwarm boter in een pan en bak de ui en knoflook gedurende 1 minuut. Bestrooi het vlees met peper en zout. Voeg de blokjes vlees toe en bak ze aan. Bestrooi met de bloem en laat even meebakken. 
Stap 2: Doe de tomaten erdoor en overgiet met de bouillon. Voeg de takjes tijm toe en breng alles aan de kook. 
Stap 3: Besmeer de boterham met mosterd en leg op het 
stoofvlees. Zet het vuur laag en laat het 1,5 u tot 2 u, zonder deksel, stoven. Roer zo nu en dan. 
Stap 4: Was de pompoen en snij er met een scherp mes bovenaan een 
deksel uit. Verwijder de pitten en draden. Hol de pompoen uit met een lepel, maar laat 1 centimeter vruchtvlees rondom zitten. 
Stap 5: Snijd het uitgelepelde vruchtvlees in kleine stukjes. Verwarm de uitgeholde pompoen door hem met heet water te vullen. 
Stap 6: Meng de stukjes pompoen door het vlees en laat garen. Breng op smaak met zout en peper. 
Stap 7: Giet het water uit de pompoen en schep het stoofvlees erin. Garneer met peterselie. 

Tip: Is de pompoen moeilijk te snijden? Doe hem dan twee minuten in de magnetron, op vol vermogen. Prik er wel eerst een paar gaatjes in - tegen het ontploffen. Laat nog een paar minuten staan en hij is een stuk zachter.

Nina Kookt