Koerden snijden belangrijke bevoorradingsroute van IS af in Noord-Irak

Een Koerdische peshmerga-strijder.
AP Een Koerdische peshmerga-strijder.
Koerdische Peshmerga-strijders hebben een belangrijke bevoorradingsroute van de terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) tussen Noord-Irak en Syrië afgesneden. De terroristen gebruikten de weg voor logistieke doeleinden tussen de Iraakse grootstad Mosoel en het buurland. Dat heeft een Koerdische bevelhebber vandaag meegedeeld. De Verenigde Staten en hun bondgenoten gaven de Koerden luchtsteun.

De Koerdische eenheden heroverden volgens de commandant ook twee grensposten ten noordwesten van Mosoel. IS-strijders hadden de op één na grootste stad van Irak in juni 2014 overrompeld. Mosoel ligt ongeveer 400 kilometer ten noorden van Bagdad en wordt door zijn olieraffinaderijen als strategisch belangrijk beschouwd. De Iraakse strijdkrachten bereiden momenteel een offensief voor om de stad opnieuw in handen te krijgen.

Hasaka

Eerder vandaag kwam het nieuws als dat IS zware verliezen geleden heeft in de noordoostelijke provincie Hasaka. Zeker 132 IS-strijders zijn daar sinds zaterdag gedood in gevechten met Koerdische troepen. Dit maakte het in Londen gevestigde Syrische Observatorium voor de Mensenrechten, dat de ontwikkelingen in Syrië nauwgezet volgt, bekend.

De Koerdische YPG, die IS afgelopen maand uit Kobani verdreef met behulp van luchtaanvallen van de internationale coalitie, heeft zeventig dorpen in Hasaka veroverd. Het noordoosten van Syrië is strategisch van belang in de strijd tegen de terreurgroep omdat het aan IS-gebied in Irak grenst.

Koerdische troepen hebben bij die gevechten in Hasaka ondertussen al zeker 132 IS-strijders gedood sinds zaterdag. Dit heeft het in Londen gevestigde Syrische Observatorium voor de Mensenrechten, dat de ontwikkelingen in Syrië nauwgezet volgt, bekendgemaakt.

"Kruisvaarders"

Gisteren raakte bekend dat IS bij de gevechten ook 150 assyrische christenen gevangengenomen heeft. Vandaag wordt verwacht dat IS een boodschap zal verspreiden met het dreigement hen te vermoorden. Dat hebben officiële bronnen aan CNN gemeld.

De assyriërs behoren tot een minderheidsgroepering in Syrië en vechten mee aan de zijde van de Koerden. Mogelijk is de ontvoering dus een waakactie van IS.

Het is nog niet duidelijk wat de terreurgroep met de assyrische christenen van plan is, maar het feit dat IS ze als 'kruisvaarders' omschrijft voorspelt weinig goeds. Eerder deze maand onthoofdde een IS-afdeling in Libië 21 Egyptische christenen.