Koeman: "Kluivert is bij Barcelona beland. Waarom Lukaku niet?"

epa/PN
Ronald Koeman, een van de meest doorgewinterde ex-internationals van Oranje, zal vanavond nieuwsgierig de Derby der Lage Landen volgen. Raakpunten genoeg. Als coach van Everton hoopt hij 'zijn' spits Romelu Lukaku aan het werk te zien, en bondscoach Roberto Martínez ging Koeman als trainer voor bij Everton. HLN.be kon Koeman spreken als gezicht van een antirookcampagne.

Ronald Koeman zet zich in als ambassadeur voor 'Kick it with Help'. Samen met de voetbalkunstenaars F2 Freestylers en het biofarmaceutisch bedrijf Pfizer lanceert hij een video en boodschap die rokers moet aansporen om deskundige hulp te zoeken als ze willen stoppen. De campagne legt een verband tussen voetbal en stoppen met roken: beiden vereisen motivatie en een coach. "En bij het roken kan die coach, een zorgverlener, je kansen verhogen om daadwerkelijk te stoppen met roken", zegt Koeman.

Waarom engageert u zich voor de antirookcampagne?
"Als je in het voetbal jonge spelers coacht, is gezondheid de basis voor goede prestaties. Maar ik ben nog meer tegen roken door een aantal gebeurtenissen, waaronder het borstkankerverhaal van mijn vrouw. Zij rookte en is direct gestopt toen het geconstateerd is. En dan is er Johan Cruijff, mijn trainer bij Barcelona, die op zijn 45ste hartklachten kreeg door roken, en hij is dan gestopt. Dat heeft me doen beseffen dat je daar vanaf moet blijven. Als ze mij benaderd hebben om ambassadeur van de antirookcampagne te zijn, wou ik daarvoor optreden."

Ook sommige topvoetballers roken. In België was het een thema op het EK met Radja Nainggolan. Bondscoach Marc Wilmots liet het oogluikend toe, maar Roberto Martinez zei al dat hij het niet wil tolereren. Hoe zou u als coach reageren als je een speler ziet roken? Zou u hem niet oproepen?
"Dat is misschien uiteindelijk wat ver gezocht. Verbieden is soms... Maar ik zal met de betreffende speler wel communiceren en aangeven dat ik het niet goed vind. Maar om zo een harde beslissing te nemen, dat weet ik niet. Maar als het rookgedrag invloed zou hebben op het groepsgebeuren of de prestaties, zou ik de speler wel weren. Ik vind dat roken in de hedendaagse tijd niet past bij een voetballer. Het is niet gezond en het is niet positief voor de uiteindelijke prestaties. Als profvoetballer ben je een voorbeeld, en dan kan het niet dat je rookt."

Vanavond is het Nederland-België. In jouw tijd als voetballer gold Oranje altijd als de favoriet, is het gek om te zien dat België nu favoriet is?
"Het klopt dat we in 'mijn' tijd een periode kenden dat het Nederlands elftal sterker was, al hadden wij op het WK in 1994 ook verloren van België. Maar nu heeft Nederland terrein verloren. Als ik de kwaliteit van de spelers in België zie, en dan vooral de hoeveelheid aan goeie spelers, dan kunnen wij daar heel erg jaloers op zijn. Daarom zijn we nog niet bij voorbaat in één wedstrijd kansloos. Maar België heeft nu toppers die Nederland niet meer heeft, uitgezonderd Robben - als hij fit en goed is. België heeft er zovéél. De Bruyne, Hazard, en een van de beste aanvallers op dit moment. Ik werk natuurlijk samen met Lukaku..."

Toch lijkt het erop dat België nog niet alles uit de kast heeft gehaald met zijn gouden generatie. Kan u als analist de vinger op de wonde leggen?
"Ik had persoonlijk ook verwacht dat België méér zou betekenen op het laatste EK in Frankrijk. Misschien ligt het aan de mentaliteit, dat stukje zelfbewustzijn. Over het algemeen zijn Belgen rustiger op de achtergrond dan Nederlanders. De Rode Duivels mogen nog iets meer bravoure hebben en bravoure uitstralen. De kwaliteit is aanwezig, dan zou de mentale weerbaarheid om onder druk te presteren de volgende stap moeten zijn voor België. Iedereen weet dat ze sterk zijn, maar ze moeten het dan ook laten zien en uitstralen."

Die veroveringsdrang naar titels heeft Nederland meer?
"Ja. De Belgen mogen niet te gauw tevreden zijn."

Getty Images

U noemde Lukaku als een van de beste aanvallers van het moment. Maar bij de Rode Duivels is hij wel nog altijd geen onbetwist titularis.
"Daar ben ik wel verbaasd over. Omdat ik met Lukaku iedere dag bij Everton werk. En als ik zie hoe hij zich ontwikkelt als jonge speler is het belangrijk dat zij vertrouwen voelen. Aan de andere kant heeft hij misschien niet altijd die topprestaties in België gebracht. En dan komt kritiek, daar moet je als speler tegen kunnen, het hoort bij het voetbal. Maar Lukaku is potentieel een geweldige spits, én pas 23 jaar oud.?Hij wordt alleen maar beter.?Er zit nog veel meer rek op. Ik denk dat Romelu zal laten zien dat hij voor de komende periode de beste spits is die België opstellen kan."

Is zijn balbehandeling zijn grootste werkpunt? Tegen Bosnië in oktober floot het publiek hem nog genadeloos uit na het missen van een open kans.
"Daar ben ik het niet mee eens. Ik vind hem juist in zijn afwerking voor doel erg goed. Hij houdt overzicht, en op het laatste moment als hij een kans moet afmaken, dan is hij een van de besten die ik zelf heb meegemaakt in mijn periode als voetballer, en zeker ook als coach. Lukaku kan wel in zijn arbeid nog wat meer doen voor het elftal, en in het positioneel verdedigen. Maar aanvallend in beweging vind ik hem top."

Lukaku zei in een eerder interview dat u hem wou omvormen tot een zestienmeterspits, meer dan een counterspits. Lukt dat proces?
"Zoiets ligt er natuurlijk aan hoe je wil spelen met je team. Wil je vooruit spelen of op de helft van de tegenstander? Maar ook dan vind ik Lukaku vrij compleet. Hij kan een bal vasthouden en een targetman zijn, en omdat hij groot en fysiek sterk is, kan je direct met de lange bal spelen. Het belopen van de eerste paal is voor verbetering vatbaar. Dat lijkt me logisch. Als je pas 23 jaar oud bent, kan niet alles al een 'tien' zijn."

AFP

Kan u hem eens vergelijken met vorige grote Nederlandse spitsen uit uw generatie: staat hij bijvoorbeeld op dezelfde hoogte als Patrick Kluivert?
"Ik denk het wel. Kluivert was ook zo een type spits. Hij was al vrij jong in beeld en een fantastische carrière. Uiteindelijk heeft Kluivert bij Barcelona gespeeld, dat zou ook kunnen gebeuren met Lukaku."

Lukaku wou eigenlijk vorige zomer al een stap hoger dan Everton.?Hoe hebt u hem kunnen overtuigen te blijven?
"Ik heb hem gewoon eerlijk verteld hoe ik Everton en zijn rol zie. Hij is door het EK later beginnen trainen, maar ik gaf hem vertrouwen en hij heeft zelf ingezien dat het voor zijn ontwikkeling goed was om nog een jaar bij Everton te spelen. Er bestaat een zeer goed contact en waardering tussen ons. Wat na dit seizoen dan komt, weet niemand."

Everton mag geen eindpunt zijn?
"Neen. Normaal gesproken niet. Als Romelu tot het einde van zijn carrière zou spelen bij Everton, dan weet ik dat hij wat heeft laten liggen. Zijn potentieel is groter en hoger dan Everton als eindbestemming."

Lukaku is topscorer bij Everton. Hoe graag zou hij dit seizoen als topschutter eindigen in de Premier League?
"Dat wil hij héél graag. Dat zou fantastisch voor hem zijn, en fantastisch voor Everton. Want goals brengen punten en gewonnen wedstrijden. Dat werkt van twee kanten. Lukaku heeft inmiddels zeven goals uit elf wedstrijden. Dat is een heel goed begin, maar hij zal dit moeten doortrekken."

Roberto Martinez, uw voorganger bij?Everton, is nu coach bij de Rode Duivels. Kan hij met zijn aparte stijl en meer flexibele tactiek de Rode Duivels helpen te komen tot wat iedereen verwacht?
"Ja maar, dat weet je nooit. Dat moet de toekomst uitwijzen. Martinez heeft ervaring als clubcoach, een nationaal team is nog iets anders. Maar met het type spelers dat hij in België heeft, en zijn ervaring als trainer en de wijze waarop hij zijn elftal probeert te laten spelen, moet dat wel een goeie mix zijn. Dus ik zie het wel passen, maar uiteindelijk zullen de spelers het moeten bewerkstelligen."

BELGA