Getty Images
Volledig scherm
© Getty Images

Klimaatwijziging blijkt ook gevaarlijk voor zwangere vrouwen en ongeboren kinderen: op deze aandoeningen lopen ze verhoogd risico

Zo’n 220 medische tijdschriften over heel de wereld hebben wereldleiders opgeroepen om zo snel mogelijk iets te doen aan de klimaatwijziging. Die zou immers “catastrofale gevolgen” hebben voor de gezondheid van de mens. Ook zwangere vrouwen en ongeboren kinderen lopen een verhoogd risico op een hele reeks aandoeningen, waarschuwt Wilfried Gyselaers, professor gynaecologie en hoofdredacteur van het ‘Tijdschrift voor Geneeskunde en Gezondheidszorg’, dat het editoriaal in Vlaanderen publiceert. Aan HLN licht hij toe welke dat precies zijn. En sommige blijk je heel je leven mee te dragen.

  1. Experten Studiecentrum voor Kernenergie weigeren advies Hoge Gezondheidsraad te ondertekenen: “Conclusies zijn niet gebaseerd op wetenschappelijke consultatie”

    Experten Studiecen­trum voor Kernener­gie weigeren advies Hoge Gezond­heids­raad te onderteke­nen: “Conclusies zijn niet gebaseerd op wetenschap­pe­lij­ke consulta­tie”

    Drie experten van het Studiecentrum voor Kernenergie (SCK) in Mol die meewerkten aan het advies van de Hoge Gezondheidsraad (HGR), trekken hun handen af van het eindrapport. Dat meldt het SCK maandag. De onderzoekers weigerden het rapport te ondertekenen omdat hun wetenschappelijke integriteit werd aangetast. Ze werden bovendien onder druk gezet om het rapport toch te onderschrijven, klinkt het.