Klein, charmant en vlakbij: deze 31 cinema's serveren nog authentiek filmplezier

rf
Zin in een goede film en op zoek naar een authentieke, nostalgische vibe? Lang leve de ouderwetse filmhuizen en oh ja, die bestaan nog. Goesting Magazine deed een tripje langs alle charmante bioscoopjes die overal te lande nog te vinden zijn. Dus: #SupportYourLocalCinema! En volg Goesting op Facebook voor meer filmplezier.

VLAAMS-BRABANT & BRUSSEL

Brussels walhalla voor filmfreaks
Of het nu is om een beetje filmbasiskennis op te doen of om je reeds encyclopedische kennis nog wat te vergroten: een trip naar Cinematek is altijd een goed idee. Met meer dan een miljoen filmdozen in stock is dit de op één na grootste cinemacollectie van Europa. De twee filmzalen vormen het hart van Cinematek. Met elke dag zeven à tien films op het witte doek is het een volwaardig filmhuis voor de meerwaardezoeker. De prenten die ze draaien variëren van Citizen Kane tot Star Wars tot Titanic. Ook liefhebbers van de stille film komen er aan hun trekken met elke dag minstens één stomme film met live pianobegeleiding. Een unicum in Europa.
Baron Hortastraat 9, Brussel. www.cinematek.be.

Dubbele Leuvense filmpret
Het filmminnend hart van de Leuvenaar ligt al jaar en dag bij Cinema ZED. De gezellige stadsbioscoop trekt met zijn gevarieerde aanbod een al even gevarieerd publiek aan. Of je nu zin hebt in een kaskraker, een gouwe ouwe of een exotische wereldfilm: ZED heeft het allemaal. Het was dan ook onvermijdelijk dat de bioscoop vroeg of laat eens uit zijn voegen zou barsten. Om die expansie op te vangen openden ze dit jaar twee gloednieuwe zalen in de Vesaliusstraat. Naast een groot hart voor cinema, heeft de bioscoop ook een groot hart tout court. Voor de goede zaak steken ze met veel liefde hun handen uit de mouwen. Hierdoor ontstonden al prachtige filmfestivals zoals het Afrika Filmfestival en Holebifilmfestival.
Naamsestraat 96 & Vesaliusstraat 9C, Leuven. www.cinemazed.be.

Legendes in de dop in Brussel
Om alvast een blik te werpen op wat het nieuwe filmbloed in petto heeft, spring je binnen in het RITCS café. De gezellige kroeg maakt deel uit van de gelijknamige filmschool waar onder meer Erik Van Looy, Jan Verheyen en Stijn Coninckx de knepen van het vak leerden. Naast het schoon volk aan de toog is ook de inrichting van het café de moeite waard. In januari sloot de zaak een volledige maand voor een make-over waardoor het er nu beter uitziet dan ooit tevoren. Op maandag en woensdag kan je je bezoek combineren met een film in Cinema RITCS. De schoolbioscoop laat tweemaal per week een meesterwerk los op zowel zijn studenten als andere gegadigden. En neem het van ons aan: de zetels van Cinema RITCS zijn de zachtste van heel Brussel.
Antoine Dansaertstraat 70, Brussel. www.ritscafé.be.

Cinematek
Cinema ZED
RITS

Alternativiteit troef in Brussel
Liefhebbers van alternatieve films komen ongetwijfeld aan hun trekken bij Cinema Nova. Het filmhuis in hartje Brussel wordt al sinds 1997 gerund door vrijwilligers en is allesbehalve een conventionele bioscoop. In de intieme, oude zaal (schrik niet: het lijkt alsof ze er nog in volle verbouwing zijn) vind je dan ook geen films die in de gemiddelde cinema gedraaid worden, wel onafhankelijk geproduceerde pareltjes die nergens anders verdeeld worden, wegens "niet commercieel genoeg". Ook andere disciplines komen bij Nova aan bod, zo kan je in de foyer voortdurend terecht voor ontmoetingen, debatten en ateliers over theater, fotografie en muziek.
Arenbergstraat 3, Brussel. www.nova-cinema.org.

Goeie, ouwe tijd in Elsene
In het hartje van de Matongé-wijk, te midden van rijhuizen vind je Vendôme, een buurtcinema die opgericht werd in 1952. Vandaag de dag bevindt de buitenkant van het gebouw zich nog steeds in zijn oorspronkelijke staat: een grote luifel die uitgeeft op de straat én een oud loket, waar je een kaartje koopt om het even later weer af te geven. Het straalt een zekere charme uit, die je ongetwijfeld een warm gevoel bezorgt. Nog warmer krijg je het als je als filmliefhebber het programma bekijkt: hier specialiseren ze zich in de kleinere Belgische en Europese films. Perfect dus voor iedereen die even wil ontsnappen aan de Hollywood-blockbusters van deze tijd.
Waversesteenweg 18, Elsene. www.cinema-vendome.be.

Als een VIP in Brussel
Het is een beetje zoek-en speurwerk, maar verborgen in de duistere galerij tussen Muntpunt en Grote Markt ligt Cinema Aventure. De onafhankelijke bioscoop spreekt met zijn gevarieerd programma een breed publiek aan: van auteursfilms over films voor het grote publiek tot documentaires, er is voor ieder wat wils. Paradepaardje van het filmhuis zijn de drie intieme zalen die in 2010 volledig gerenoveerd werden. Sindsdien beschikken ze niet alleen over 3D-technologie, maar zijn ze ook uitgerust met zachte en brede zetels, waardoor iedereen zich er een beetje VIP voelt.
Centrumgalerij 57, Brussel. www.cinema-aventure.be.

Cinema Nova
Cinema Vendôme
Gilles Ribero

LIMBURG

Gezelligheid boven in Sint-Truiden
Of je nu jong bent of oud, voor 6 euro krijg je waar voor je geld in de Cameo in Sint-Truiden. Het kleine zaaltje voor 170 mensen biedt de perfecte combo tussen nieuw en oud. Het balkon uit de jaren 50 werd in ere gesteld, een unicum in Vlaanderen, maar de audio-visuele technologie is wél helemaal vernieuwd in 2013. 
Naamsevest 45, Sint-Truiden. www.cameo.be.

Cinema met drankje in Koersel
Met drie zaaltjes en een toffe bar hebben ze ook in Beringen een fijn oord van gezelligheid om de zevende kunst te vieren. Het complex opende de deuren in 1946 en kende een bewogen geschiedenis, van hoogtepunten in de jaren 70 tot periodes van sluiting, nieuwe hoop en alweer een sluiting. Sinds 2004 opende The Roxy Theatre met een stabiele uitbating en groeit het bezoekersaantal langzaam maar zeker. De vaste ingrediënten zijn een combinatie van kaskrakers en filmparels, maar ook evenementen zoals een lady's of een mens night.
Pieter Vanhoudtstraat 39, Beringen. theroxytheatre.be.

Buurtcinema in Bree
In 1932 al werd Bree vereerd met een eigen cinema, namelijk de Breughelzaal die het volhield tot  '78. In de jaren 50 werd er gelukkig nog een tweede cinema geopend, de Walkino. In '79 werd de bioscoop omgedoopt tot Ciné Studio, bij de heropening in 2011 kreeg ze terug haar oorspronkelijke naam Walkino. Onder die naam krijgen de inwoners van Bree ook vandaag hun dosis cinema geserveerd in de twee zaaltjes. Iedere maandag wordt de programmatie van de week aangekondigd en in de vakantie zijn er interessante acties om voor bijna geen geld een filmpje mee te pikken.
Witet Torenwal 31, Bree. www.walkino.be.

De Bogaard
The Roxy
Walkino

OOST-VLAANDEREN

Sprankel hoop in Aalter
In Aalter is het verhaal van Cinema Capitole helaas onzeker: er is een waterkans dat dit prachtig plekje geschiedenis toch niet moet wijken voor flats en garages. Zeker is dat alle mensen die er voor het eerst naar de film gingen warme herinneringen bewaren aan het mooie zaaltje. Zelfs voor Pieter De Crem - titelvoerend burgemeester - is het puur jeugdsentiment. De Capitole werd gebouwd in de jaren 1950; de eerste film die er vertoond werd, was The King and I met Yul Brenner en Deborah Kerr.
Stationsstraat 151, Aalter. www.cinemacapitole.be.

Filmfeest in Aalst
Een beetje meer naar het oosten, waar carnaval een religie is, vind je ook een bijzonder cinemacomplex: verspreid over twee locaties kunnen filmliefhebbers er terecht in zeven zalen. Toneelzaal Feestpaleis werd al in de jaren 30 ingericht als  bioscoop. ¿In 1999 werden de handen in elkaar geslagen met Cinema Palace en zo werd het huidige Ciné Aalst geboren. Met de regelmaat van de klok duiken er geruchten op over een nieuwe locatie én een nieuw gebouw, maar voorlopig kunnen de Aalstenaars nog gezellig in het centrum van de stad hun favoriete film meepikken. 
Cinema Palace, Bert Van Hoorickstraat 4, Aalst.
Cinema Feestpaleis, Vlaanderenstraat 24, Aalst. www.cine-aalst.be.

3x inspirerend en intiem in Gent
Voor een ietwat intiemere cinemabeleving en de betere film trekken veel Gentenaars naar de Sphinx of de Studio Skoop, die elk een zeer aangename après-filmbespreking toelaten in het café. In de Studio Skoop is de setting dromerig inspirerend, met prachtige oude filmaffiches in de hal en zalen, die je zo naar het oude Hollywood katapulteren. Ook een gezellige optie: de KASKcinema. Studenten van de KASK-filmopleiding voegen er de daad bij het woord, maar ook niet-studenten kunnen er zo'n vijf keer per week gedurfde films, al dan niet met cultstatus, meepikken.
KASKcinema, Godshuizenlaan 4, Gent. www.kaskcinema.be.
Sphinx, Sint-Michielshelling 3, Gent. www.sphinx-cinema.be.
Studio Skoop, Sint-Annaplein 63, Gent. www.studioskoop.be

Cinema Capitole
Sphinx
Studio Skoop

Minicinema, maxikwaliteit in Dendermonde
Cinema Albert in Sint-Gillis Dendermonde bestaat al sinds 1914, maar begon pas goed te marcheren na het einde van de Eerste Wereldoorlog. Vandaag is het, na een grondige renovatie, een van de best uitgeruste zalen in Europa, zeker wat geluid en beeld betreft. Ook de gevel werd in het nieuw gezet zodat het publiek van Dendermonde en omstreken weer in stijl een filmpje kan meepikken.  
Sint-Gillislaan 90, Dendermonde. www.cinema-albert.be.
   
Lang leve de buurtbioscoop in Ninove
De Ninovieters kunnen al sinds 1919 terecht in Cinema Central, een plek die geschiedenis ademt. De oude trap is het enige overblijfsel van de originele architectuur. Het complex bestond vroeger uit één grote zaal en verscheidene balkons. Er was toen ruimte voor vijfhonderd personen. Vandaag is de plek opgesplitst in twee aparte zaaltjes, die nog elke week talloze bezoekers lokken. De buurtbioscoop is verre van dood! Lavendelstraat 25, Ninove. www.cinemacentral.be.  

Familiecinema in Geraardsbergen
Een relatief jong gebouw in het lijstje is Cinema Focus in Geraardsbergen. In 1992 werd de cinema opgericht door Marc Punt en Jan Verheyen met als doel om een provinciaal tegengewicht te bieden aan de grote cinemacomplexen. Met vier zalen heb je wel wat keuze, maar toch is er nog veel contact tussen personeel en publiek. Een ticket voor de cinema is ook hier niet supergoedkoop, maar er komen geen vervelende extra's bij voor parking of toilet. Op het programma staan veel Vlaamse producties, naast grote kleppers uit Hollywood en één keer per maand is er een filmclub voor het meer cinefiele werk.
Zonnebloemstraat 9, Geraardsbergen. www.cinemafocus.be.

Cinema Albert
Cinema Central

WEST-VLAANDEREN

Anticliché bioscoop in Kortrijk
Wie houdt van films met die níét de cliché Hollywoodformules volgen, kan in Kortrijk afzakken naar de Budascoop. Hier krijgen films een kans die dat in de grote complexen niet krijgen. Daarnaast doen ze hier ook aan 'classics restored', waarbij ze oude klassiekers in een nieuwe, digitale uitgave op het witte doek brengen.
Kapucijnenstraat 10, Kortrijk. www.budakortrijk.be.  

Keizerlijke oldie in Lichtervelde
De Keizer is de oudste dorpscinema van ons land. Het was Gerard Debaillie die in 1924 met een doek en projector de bovenverdieping van een café inpalmde. Zijn dochter Agnes, een even grote filmliefhebster, hield daarna haar hele leven lang de dorpscinema open. Toen zij in 2012 overleed, sloeg een groepje investeerders uit liefde voor de film en het dorp de handen in elkaar. Op het programma staan vooral kidsvriendelijke films en Vlaamse kleppers. Intussen is De Keizer beschermd als monument.
Neerstraat 11, Lichtervelde. www.cinemadekeizer.be.  

Voor de meerwaardezoeker in Brugge
Bruggelingen kennen Cinema Lumière als een prachtige stadsbioscoop waar de retro cinemafeel - check maar die volledig in rood gehulde trappenhal, inclusief filmposters - hand in hand gaat met een hedendaags aanbod. Wie zijn goesting niet helemaal vindt tussen alle blockbusters in de grote complexen, kan zich in Lumière laten verrassen door alternatieve pareltjes. Ze tonen uiteraard ook enkele bekende films, maar dankzij films met een bepaalde boodschap en artistieke ambitie komt hier vooral de 'meerwaardezoeker' aan zijn trekken.
Sint-Jakobsstraat 36, Brugge. www.lumierecinema.be.

Jonas Verbeke
Cinema De Keizer
Cinema Lumière

Ultraklein maar fijn in De Haan
Ronny Maheur en vrouw Anne-Marie baten al meer dan dertig jaar minicinemaatje Rio uit. De Rio telt maar één zaaltje, met 153 comfy zeteltjes, waarvan een aantal op een balkon. Uiteraard spelen ze hier ook blockbusters als La La Land of Fifty Shades, maar deze cinema kan je niet vergelijken met een groot bioscoopcomplex. Wie naar hier komt, krijgt charme en nostalgie.
Monicastraat 11, De Haan. www.cinemario.be.

Onafhankelijke trendsetter in Waregem
Meer dan twintig jaar geleden opende Eric Degrootte in Waregem dit onafhankelijke bioscoopje., trouwens ook de eerste niet-commerciële Vlaamse cinema die zich waagde aan digitale projecties. Ondertussen is de man jammer genoeg overleden, maar zijn vrouw Veerle en zoon Aaron houden met hun passie voor het vak de cinema goed overeind. Je checkt er blockbusters en wordt er verwend op 'ladies nights', allemaal nóg gezelliger gemaakt door Veerle en Aarons joviale aanwezigheid.
Gemeenteplein 8, Waregem. www.cinestar.be.  

Goedgekeurd door Hollywoodsterren in Knokke-Heist
Een weekendje aan de kust kan door wispelturige weergoden weleens in het water vallen. No worries, schuilplek genoeg in de Knokse Beverly Screens. De bioscoop aan de oostkust heeft ondertussen al 29 jaar op de teller, maar is wél helemaal up-to-date met de nieuwste technieken. Zelfs sterren als Colin Farrell, Jean Claude Van Damme en Matthew McConaughey nestelden hun kont al in de rode zeteltjes.
Kongostraat 2, Knokke-Heist. www.beverlyscreens.be.

Cinema Rio

ANTWERPEN

Antwerpse legende
Cartoon's is sinds '78 een begrip in Antwerpen. Iedereen zeurde over de zetels, maar nam ze uiteindelijk gewoon voor lief. Na een geschiedenis van vele overnames en sluitingen is Cartoon's sinds drie jaar opnieuw open (mét betere zetels!). Vandaag delen arthouse-films als La pazza gioia broederlijk het scherm met La La Land. Er is ook veel Belgische film en animatie. Met popcorn en chips mag je de zaal niet in, wel met een drankje uit het nieuwe keldercafé 'Sous-Sol'. En met wat geluk pik je een première van een Belgische film mee.
Kaasstraat 4, Antwerpen. www.cinemacartoons.be.  

De andere film in Antwerpen
Filmverslaafden mogen blij zijn dat er zoiets bestaat als Cinema Zuid. Elke avond kan je hier een andere film bekijken, en de variatie is gróót: filmklassiekers, documentaires, animatiefilm, experimentele genres, jeugdfilms en gloednieuwe filmparels. Films worden vaak ingeleid en soms voorafgegaan door een les. Ook hier komen geregeld filmmakers over de vloer om hun film persoonlijk voor te stellen. Er zijn drie zalen, en de kwaliteit moet niet onderdoen voor de grote complexen.
Lakenstraat 14, Antwerpen. www.cinemazuid.be.

Sociale touch in Antwerpen
Filmhuis Klappei is gevestigd in een voormalig politiebureau, en dat zie je nog een beetje. De cellen, mét tralies, zijn bewaard gebleven. En toch ademen het kleine filmzaaltje voor 50 man en het bruine café vooral authentieke charme. De films van Klappei passen meestal in het 'sociale' hokje, denk de gebroeders Dardenne en Ken Loach. Maar het is niet al kommer en kwel wat hier op het witte doek verschijnt, Ice Age 5 voor de jeugd uit de buurt kan ook. Ook zowat alle Belgische films krijgen hun plekje in het programma.
Klappeistraat 2, Antwerpen. www.klappei.be.

Cartoon's
Cinema Zuid
Klappei

Filmparel der Kempen
Bij Studio Geel zijn ze niet vies van commerciële prenten zoals Fifty Shades Darker. Maar elke maandag en dinsdagavond programmeren ze ook een "filmparel". Dat zijn films die de eigenaars appreciëren, maar die niet onmiddellijk de grote publiekstrekker zijn. Slaat een filmparel aan, dan wordt hij nog wat langer geprogrammeerd.
Werft, Geel. www.studios.be.  

Op komst in Mechelen
Le Tout nouveau testament van Jaco van Dormael, Home van Fien Troch: in het Filmhuis in Mechelen vind je de betere film van over de hele wereld, aangevuld met klassiekers. In Mechelen opent binnenkort ook een nieuwe bioscoop in de Oude Stadsfeestzaal van Mechelen, door dezelfde uitbaters als Cartoon's in Antwerpen.
Minderbroedersgang 5, Mechelen. www.filmhuismechelen.be.  

Rap naar de Rix in Deurne
Een van de meest nostalgische zalen in de regio is Cinema Rix in Deurne, waar je elke dinsdag en woensdag terechtkan. Op woensdag is ook het gezellige filmcafeetje open.
Frans Messingstraat 36, Deurne. www.ccdeurne.be.

Studio Geel
Filmhuis Mechelen
Cinema Rix

Biertje erbij in Zwijndrecht
Wat dacht je van een heerlijk, uniek streekbier bij je film? In Studio Rubens, een knus cinemaatje met één zaal, kán het, en dan nog in een deftig glas in plaats van een plastieken bekertje. Het hoeft ook niet bij eentje te blijven, want aangezien je hier maar zes (!) euro betaalt voor de film, heeft je portefeuille niet te klagen. Wáárom zou je in godsnaam nog naar zo'n gigagroot cinemacomplex gaan?
Statiestraat 86, Zwijndrecht. www.studiorubens.be.  

Plezier voor al je zintuigen in Zwijndrecht
Wie zegt dat een onafhankelijk cinemaatje niet even luxueus en spectaculair als of zelfs spectaculairdér dan een groot cinemacomplex kan zijn? Cinema 4 You heeft maar twee zalen, maar het zijn twee magische zalen. In de grote staan vip- en twinseats, met anderhalve meter (!) beenruimte, een tafeltje voor je snacks en een systeem dat je toelaat om met je GSM snacks te bestellen vanuit je luie cinemazetel, die het personeel je komt brengen.  In de kleine zaal kun je de film beleven in 6D, compleet uniek in België. Windstoten, regen, mist, wind, water, vuur, bliksem, sneeuw en zélfs geuren: beleven ze het in de film, dan beleef jij het ook in de zaal.
Heirbaan 31, Zwijndrecht. www.cinema4you.be.  

Gouwe ouwe in Lier
De Variétés in Lier is zo'n cinema waar de volwassenen Lierenaars van nu al van kinds af aan hun dosis filmplezier gaan halen. Ondertussen werden de twee knusse zalen mooi opgeknapt en runt de zoon van de oorspronkelijke eigenaar de bioscoop al veertig jaar met bakken filmpassie. Extra leuk: jarige kids kunnen er een verjaardagsparty organiseren en met al hun vriendjes van een film en lekkere zoetigheden genieten.
Antwerpsestraat 48, Lier. www.cinemavarietes.be.

Cinema 4 You