Klacht tegen expo met 'martelaren' achter aanslagen Parijs en Brussel

Ibrahim en Khalid al-Bakraoui, de zelfmoordterroristen achter de aanslagen in Brussel, zullen in Kopenhagen als 'martelaren' worden voorgesteld op een kunstexpo.
EPA Ibrahim en Khalid al-Bakraoui, de zelfmoordterroristen achter de aanslagen in Brussel, zullen in Kopenhagen als 'martelaren' worden voorgesteld op een kunstexpo.
Een kunsttentoonstelling in de Deense hoofdstad Kopenhagen wil de twee zelfmoordterroristen van de aanslagen in Brussel en één van de aanslagplegers in de Parijse concertzaal Bataclan als 'martelaren' portretteren. De geplande expo is bij de politie aangegeven omdat ze tot terrorisme zou aansporen.

De expositie haalt haar inspiratie deels in het Martelarenmuseum in Teheran. De groep kunstenaars achter de expo willen ook de broers Ibrahim en Khalid al-Bakraoui, verantwoordelijk voor de aanslagen in Brussel, en Foued Mohamed-Aggad, die zichzelf opblies in de Bataclan, in de tentoonstelling opnemen.

Naast historische figuren
De kunstinstallatie zal eruitzien als een museum en beelden van de 'martelaren' tentoonstellen, naast replica's van hun bezittingen en plaatjes die uitleggen wie ze zijn.

De zelfmoordterroristen zullen naast historische figuren prijken van wie wordt aangenomen dat ze voor hun zaak stierven. Onder hen de Franse heldin Jeanne d'Arc en de Griekse filosoof Socrates. Dat stelt Ida Grarup Nielsen van het kunstenaarscollectief The Other Eye of The Tiger.

"Een gids zal praten over Foued Mohamed-Aggad en de gebeurtenissen in de Bataclan. De ruimte zal ook gevuld worden met licht en geluid. Het verhaal wordt verteld vanuit zijn perspectief", zegt Nielsen.

Zwarte handschoen
Foto's van de broers al-Bakraoui zullen tentoongesteld worden, naast replica's van hun bezittingen. Zo ook de zwarte handschoen die Ibrahim al-Bakraoui zou gedragen hebben om de ontsteker van de bom op Zaventem te verbergen.

De tentoonstelling loopt van 26 mei tot 10 juni in een voormalig slachthuis in een trendy wijk van Kopenhagen.

Anders Breivik
De tentoonstellingsruimte is tevens de thuishaven van een theatergroep wiens artistiek leider Christian Lollike al eerder de controverse opzocht. In 2012 bracht hij een theaterstuk op de planken dat was gebaseerd op het manifest van de Noorse massamoordenaar Anders Breivik.

"Met onze tentoonstelling willen we de term 'martelaar' doorheen de geschiedenis en vanuit zoveel mogelijk invalshoeken bekijken", verklaart Nielsen. "Iedereen is de held van zijn eigen verhaal".

De Deense schutter Omar El-Hussein, die twee mensen doodde tijdens aanslagen in Kopenhagen in februari 2015, zal niet in de expo zitten. De reden? Het is niet duidelijk dat hij bereid was te sterven voor zijn overtuigingen, stelt Nielsen. De 22-jarige El-Hussein werd door de politie doodgeschoten nadat hij een veiligheidsagent van de grote synagoge van de stad had gedood.

Aangifte bij politie
Een lokaal lid van de regerende Venstre partij, Diego Gugliotta, deed gisteren aangifte bij de politie van de geplande tentoonstelling en de organisatoren. Hij meent dat die terrorisme aanmoedigt.

"Internationale terroristen als helden voorstellen, kan mensen een duwtje geven om de laatste stap te zetten en zich bij een terreurorganisatie te voegen", schreef hij op Facebook.