Kirchner: "We hebben een paus en een koningin"

GETTY
Presidente Cristina Kirchner van Argentinië is buitengewoon tevreden dat haar onderdaan Máxima koningin is geworden van Nederland.

,,We hebben een paus en we hebben een koningin. Máxima heeft Argentijns bloed'', zei Kirchner bij de opening van een evenement in haar werkpaleis in Buenos Aires.

Kirchner reageerde op een tv-uitzending kort ervoor waarin een journalist zei dat de troonswisseling hem niets deed omdat het een Nederlands gebeuren betrof. ,,Zo is het niet. Ze is geboren in Argentinië'', sprak Kirchner resoluut, waarop het publiek applaudisseerde. ,,We hebben Messi ook nog'', werd er vervolgens geroepen. ,,Ja Messi ook'', zei het staatshoofd, verwijzend naar de stervoetballer van FC Barcelona. ,,Ik ben niet zo'n grote voetballiefhebber. Maar we hebben alles inderdaad.''

Kirchner vertelde ook dat Willem-Alexander perfect Spaans tegen haar sprak tijdens de inauguratie van de nieuwe paus in maart, zo schreef de Argentijnse krant Perfil woensdag. ,,Máxima heeft Willem-Alexander onze taal perfect geleerd. Goed gedaan Máxima'', complimenteerde het staatshoofd de nieuwe Nederlandse koningin.

Cristina Kirchner.
AFP Cristina Kirchner.
Koningin Máxima op de cover van het royaltytijdschrift Hola.
EPA Koningin Máxima op de cover van het royaltytijdschrift Hola.