Kim Jong-un na Trumps VN-speech: "Uitspraken van mentaal achterlijke sukkel zijn oorlogsverklaring"

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-Un.
ap De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-Un.
De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un heeft gereageerd op de toespraak die de Amerikaanse president Donald Trump deze week aan de Verenigde Naties gaf. De Noord-Koreaanse leider noemt Trumps toespraak een "oorlogsverklaring" en een bewijs dat hij met zijn nucleaire programma "op het correcte pad" is.

Kim Jong-un zei vandaag dat Noord-Korea als antwoord op Trumps bedreiging zijn land te vernietigen "het hoogste niveau van de hardste lijn van tegenmaatregelen in de geschiedenis" tegen de Verenigde Staten zal aanwenden.

De Noord-Koreaanse dictator noemde Trump "mentaal achterlijk" en zijn toespraak de "meest wrede oorlogsverklaring in de geschiedenis". Verder zei hij dat Trumps VN-toespraak Pyongyang bevestigde dat het nucleaire programma "het juiste pad" was. "Zijn opmerkingen hebben me overtuigd dat het pad dat ik koos het juiste is en dat ik deze weg tot het einde moet volgen."

Donald Trump tijdens zijn speech voor de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in New York, waarin hij opriep tot de totale vernietiging van Noord-Korea als het land niet stopte met het bedreigen van de VS en de wereld.
photo_news Donald Trump tijdens zijn speech voor de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in New York, waarin hij opriep tot de totale vernietiging van Noord-Korea als het land niet stopte met het bedreigen van de VS en de wereld.

Totale vernietiging
Trump waarschuwde in zijn speech van afgelopen dinsdag dat de Verenigde Staten, indien ze bedreigd zouden worden, Noord-Korea "totaal zouden vernietigen". Ook spotte hij met Kim Jong-un door hem een 'raketman' met een zelfmoordmissie te noemen. Het was Trumps meest openlijke verwijzing tot nu toe naar militaire actie tegen Noord-Korea. Het land voerde op 3 september zijn zesde en grootste nucleaire test uit.

Sinds Kim Jong-un aan de macht kwam in 2011, heeft het land al tientallen raketten afgevuurd. Twee van de meest recente raketten vlogen over Japans grondgebied. Het land wil steeds betere raketten maken die uiteindelijk tot op Amerikaans grondgebied kunnen raken.

ap

"Schurk en gangster"
Kim Jong-un liet verder weten Trump te trakteren op "resultaten die hij zich niet kan voorstellen" zonder duidelijk te maken wat Noord-Korea's volgende stap zou zijn. "Ik zal de geestelijk gestoorde Amerikaanse sukkel met vuur afzetten", een uitzonderlijk directe bedreiging aan het adres van Trump. Verder noemde hij de Amerikaanse leider "ongeschikt voor het presidentiële ambt, een schurk en een gangster die graag met vuur speelt, zeker geen politicus."

Gisteren vergeleek Noord-Korea's minister van Buitenlandse Zaken Ri Yong Ho Trump al met een "blaffende hond", Kim Jong-un deed er vandaag nog een schepje bovenop: "een bange hond blaft harder dan Trump."

Extra sancties
President Trump ondertekende gisteren een decreet waarmee de Verenigde Staten de sancties tegen bedrijven uit Noord-Korea kunnen opvoeren. Uitbreiding van de sancties is een middel om het regime in Pyongyang af te houden van verdere uitbreiding van zijn nucleaire raketprogramma.

China roept Noord-Korea op "niet verder de gevaarlijke richting in te slaan"
De Chinese minister van Buitenlandse Zaken Wang Yi heeft gisteren voor de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties gezegd dat er "nog steeds hoop voor vrede is" met Noord-Korea. Tegelijkertijd waarschuwde de Chinese bewindsman Pyongyang "niet verder de gevaarlijke richting in te slaan". Wang riep alle betrokken partijen op een constructieve rol te spelen in het de-escaleren van de spanningen.

China ijvert voor dialoog als enige uitkomst voor het conflict rond Noord-Korea en noemt zich bij monde van Wang "een anker van wereldvrede". "Agressie zit niet in de genen van de Chinezen", zei hij.

Peking wil ook de "algehele en onomkeerbare nucleaire ontwapening" van het Koreaanse schiereiland, zei de minister.

afp
De Chinese minister van Buitenlandse Zaken Wang Yi.
afp De Chinese minister van Buitenlandse Zaken Wang Yi.