Kim De Gelder wordt niet geïnterneerd: assisen wenkt

BELGA
Kim De Gelder, de verantwoordelijke voor de steekpartij in het kinderdagverblijf Fabeltjesland, is toerekeningsvatbaar en moet een assisenproces krijgen. Dat besliste de raadkamer in Dendermonde vandaag. De raadkamer ging niet in op de vraag van de verdediging tot internering.

De Gelder bracht op 23 januari 2009 twee baby's en een 54-jarige vrouw om het leven in kinderdagverblijf Fabeltjesland in Sint-Gillis-Dendermonde. Hij bekende later ook dat hij op 16 januari de moord pleegde op de 72-jarige Elza Van Raemdonck in Vrasene.
    
De verdediging van De Gelder stelde dat hij ontoerekeningsvatbaar was en geïnterneerd moest worden. De raadkamer ging daar niet op in en besliste het dossier aanhangig te maken bij de Gentse kamer van inbeschuldigingstelling, die definitief moet beslissen of De Gelder verwezen wordt naar het hof van assisen.

"Eindelijk het echte verhaal"
De slachtoffers van Kim De Gelder en hun nabestaanden reageren tevreden op de beslissing van de raadkamer. "Dat is waar we op gehoopt hadden", zei Maria Van Raemdonck, de zus van slachtoffer Elza Van Raemdonck. De burgerlijke partijen verwachten dat de KI nog voor de zomervakantie een beslissing neemt.
   
"Ik ben bijzonder opgelucht", aldus Maria Van Raemdonck. "Het is een goede stap dat de raadkamer besliste om De Gelder niet te interneren. We hopen dat de KI de beslissing volgt en dat er zo snel mogelijk een proces komt."
    
De burgerlijke partijen hopen dat de KI nog voor de zomervakantie beslist om De Gelder te verwijzen naar het Gentse assisenhof. Het proces zou dan eind dit jaar of begin volgend jaar kunnen starten.
    
"Dan kan de volksjury en de publieke opinie eindelijk het echte verhaal van De Gelder en zijn slachtoffers horen", stelde advocaat Ann Van De Steen, die verschillende burgerlijke partijen vertegenwoordigt. "Een internering door de raadkamer zou ervoor gezorgd hebben dat de slachtoffers hun verhaal niet meer konden vertellen, maar de raadkamer heeft uitgebreid gemotiveerd waarom De Gelder toerekeningsvatbaar is."