Kijk hoe deze reporters hun leven riskeren voor verslaggeving rond Irma

Twitter
Journalisten die een kijkje nemen op een pier terwijl wind en regen de kust geselt, die zich vastbinden aan gebouwen om niet weg te vliegen en die moeten wegduiken om geen rondvliegend puin op zich te krijgen: de afgelopen dagen riskeerden heel wat verslaggevers hun leven om hun kijkers een blik te gunnen op de impact van orkaan Irma. Maar daar komt ook flink wat kritiek op.

De orkaan Irma houdt lelijk huis in de Amerikaanse staat Florida en heel wat grote internationale nieuwszenders stuurden meteen mensen ter plaatse om verslag uit te brengen, van The Weather Channel en CNN tot MSNBC en ABC News.Maar toen CNN-reporter Kyung Lah zaterdag in Miami bijna geraakt werd door een omgewaaid verkeersbord terwijl ze verslag uitbracht, kwamen ook de eerste afkeurende reacties. Want hoe konden nieuwszenders het leven van hun mensen zo riskeren. Hetzelfde toen NBC-correspondent Miguel Almaguer zich aan een gebouw vastsjorde om niet weg te vliegen in de krachtige wind. (lees hieronder verder)

Er kwam meteen ook een antwoord. Volgens The New York Times geloven veel zenders in verslaggeving ter plaatse om het publiek te laten zien hoe gevaarlijk deze stormen zijn en dat ze er niet licht mogen overgaan. "Televisie draait ook om visueel bewijs", vult Mark Strassmann (CBS News) aan. "Je wil de mensen laten zien dat het écht is en dat het een reële impact op hen kan hebben."

Sterft
Hetzelfde verhaal bij Ted Scouten van CBS4 News. "Ik wil niet de reporter zijn die sterft terwijl hij verslag uitbrengt, maar het is een essentiële taak. We zijn zo voorzichtig mogelijk terwijl we kijkers alle info geven die ze nodig hebben zodat ze zichzelf en hun families in veiligheid kunnen brengen." En dat zegt ook Kyung Lah (CNN): "We nemen berekende risico's omdat we mensen duidelijk willen maken wat er hun richting aan het uitkomen is."