Kiev zegt met terugtrekking zware wapens te zullen beginnen

Mensen verzamelen zich op het St. Michael Plein in Kiev om de Russische militaire equipage die het Oekraïense leger in beslag nam, te bezichtigen.
PHOTO_NEWS Mensen verzamelen zich op het St. Michael Plein in Kiev om de Russische militaire equipage die het Oekraïense leger in beslag nam, te bezichtigen.
Na behoorlijk wat dralen over de kwestie heeft het Oekraïense leger gemeld dat het vandaag nog zal beginnen met het terugtrekken van zwaar oorlogsmaterieel uit de conflictzone in de Donbass, in Oost-Oekraïne. Dat is meteen een eerste stap van het regime in Kiev in het implementeren van het wapenstilstandsakkoord dat op 12 februari werd bereikt.

Het leger waarschuwde daarbij wel onmiddellijk dat, mocht de wapenstilstand doorbroken worden, de terugtrekking ongedaan wordt gemaakt. Eerder had het leger die terugtrekking van de "demarcatielijn" geweigerd, argumenterend dat eerst de wapens in de Donbass moeten zwijgen en het staakt-het-vuren "te broos" is. Dat argument was vanochtend door Moskou weggelachen. De Russische minister van Buitenlandse Zaken, Sergej Lavrov, had Kiev "nadrukkelijk" opgeroepen, werk te maken van de terugtrekking.

De Russischtalige separatisten van hun kant meldden dat zij voortgaan met de terugtrekking van hun zware wapens.

De opperbevelhebber van de Navo in Europa, de Amerikaan Philip Breedlove, waarschuwde, ondanks de gunstige stappen en/of intentieverklaringen van beide partijen, voor een "dramatische escalatie" van het conflict. Hij stelde opnieuw dat Rusland de separatistische regio Novorossija massaal blijft bewapenen. Bewijzen hiervoor leverde hij niet.

VS-minister John Kerry liet het Congres weten dat de VS bereid zijn tot nieuwe sancties tegen Rusland.

Intussen is Andrij Paroebij, leider van het extreemrechtse Volksfront en een tijdje voorzitter van de Nationale Veiligheidsraad, in Washington aangekomen om de VS aan te sporen, (meer) wapens te leveren.

Wat Lavrov ertoe leidde om vast te stellen "dat het Westen er alles aan doet om Minsk-2 te ondergraven".