Kiev: 1.500 Russische militairen Oekraïne binnengedrongen

REUTERS
Zo'n 1500 Russische soldaten zijn afgelopen weekeinde met bewapening en raketwerpers de grens met Oekraïne overgestoken. Dit zei de Oekraïense legerwoordvoerder Andrey Lisenko vandaag.

De Oekraïense regering beschuldigt Rusland er regelmatig van troepen en materieel over de grens te sturen. De Russen ontkennen dat stelselmatig, maar algemeen wordt aangenomen dat er wel degelijk Russische soldaten strijden aan de zijde van de pro-Russische separatisten in het oosten van Oekraïne.

De separatisten hebben vanochtend naar eigen zeggen de enige toegangsweg naar het stadje Debaltseve veroverd, en daarmee feitelijk het stadje in handen. De inwoners van Debaltseve zijn intussen vrijwel allemaal vertrokken. De plaats is een belangrijk spoorknooppunt en daardoor tactisch van belang.

REUTERS

Zware explosie in Donetsk

Een chemische fabriek buiten de stad Donetsk in het oosten van Oekraïne is vanochtend na een zware explosie in brand gevlogen. Volgens separatisten werd de installatie ten westen van de stad door artillerievuur van het Oekraïense regeringsleger geraakt. De brand zou inmiddels zijn geblust en er zou geen gevaar meer zijn.

De klap van de explosie was tot in het centrum van Donetsk te horen. Donetsk ligt in het hart van het industriegebied van Oekraïne. Voor explosies als deze werd daarom al langer gevreesd.

Zware beschietingen rondom Donetsk kostten in de nacht van zondag op maandag aan zeker twee mensen het leven, zei Edoeard Basoerin van de rebellen. In omliggende gebieden die in handen van separatisten zijn vielen zondag minstens zeven doden, zei Vjatsjeslav Abroskin van de politie.

Uitbreiding 'zwarte lijst'

De  EU-ministers van Buitenlandse Zaken hebben vandaag in Brussel besloten tot uitbreiding van de zogeheten zwarte lijst met daarop Russen en Oekraïners die betrokken zijn bij de opstand in Oekraïne en bij de illegale annexatie van het Oekraïense schiereiland de Krim.. Maar die uitbreiding gaat pas later van kracht om de vredesonderhandelingen woensdag in de Wit-Russische stad Minsk tussen de leiders van Rusland, Oekraïne, Duitsland en Frankrijk een kans te geven.

Er worden negentien nieuwe namen van personen en negen instellingen aan de lijst toegevoegd; zij kunnen niet meer bij hun tegoeden in de EU en mogen ook de unie niet in. Om wie het precies gaat is niet bekendgemaakt. De sancties gaan van kracht zodra de lijst officieel gepubliceerd is. Dat staat nu gepland voor volgende week maandag.

Eind januari besloten de ministers de sancties tegen Rusland die in maart zouden aflopen, met een halfjaar te verlengen. Dat deed de EU na een bloedbad in de Oekraïense havenstad Marioepol in januari. Daar vielen tientallen doden bij een aanval die wordt toegeschreven aan de pro-Russische rebellen.

Ministers van Buitenlandse Zaken Bogdan Aurescu (Roemenië), Frank-Walter Steinmeier (Duitsland) en Didier Reynders.
AP Ministers van Buitenlandse Zaken Bogdan Aurescu (Roemenië), Frank-Walter Steinmeier (Duitsland) en Didier Reynders.