Kettingrokende chimpansee is nieuwe topattractie in zoo van Noord-Korea

AP
U ziet het goed: de aap op deze foto is een echte chimpansee met een echte sigaret. Medewerkers van de zoo in Pyongyang beweren dat aap Azalea de rook niet echt inhaleert, maar dierenrechtenactivisten zijn uiteraard niet opgezet met het hele tafereel.

De negentienjarige chimpansee Azalea, die de Koreaanse bijnaam 'Dallae' heeft, rookt ongeveer een pakje per dag. Haar sigaretten steekt ze zelf aan met een aansteker of een brandende sigaret die ze aangereikt krijgt van een verzorger. Het spektakel van de rokende apin doet de bezoekers gisteren gieren van het lachen. Haar trainer moedigt haar ook aan om haar neus aan te raken, te buigen voor het publiek en een dansje te doen.

De zoo van Pyongyang krijgt dagelijks duizenden bezoekers over de vloer die attracties als olifanten, giraffen, pinguïns en apen komen bekijken. De zoo heropende deze zomer de deuren na een twee jaar durende renovatie.

Dierenrechtenorganisatie PETA reageert ontzet. "Hoe wreed om een chimpansee opzettelijk verslaafd te maken aan tabak om de mensen te entertainen," zei PETA-directeur Ingrid Newkirk in een verklaring aan het magazine Time.

Azalea is niet het enige dier in de zoo dat 'kunstjes' kan: de dierentuin heeft ook een aap die kan basketballen, honden die schijnbaar kunnen rekenen met een telraam en rondvliegende duiven die landen op een rolschaatsende vrouw.

AP
AP
AP
AP