Kerry wil opheldering over Tsjetsjenen in Oekraïne

Pro-Russische separatisten rusten uit in een regeringsgebouw in Donetsk dat ze zojuist hebben ingenomen.
AFP Pro-Russische separatisten rusten uit in een regeringsgebouw in Donetsk dat ze zojuist hebben ingenomen.
De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry heeft zijn Russische ambtgenoot Sergej Lavrov bevraagd over berichten dat Tsjetsjeense strijders zich zouden hebben aangesloten bij pro-Russische separatisten in Oost-Oekraïne. Kerry maande Lavrov aan "alle steun aan de separatisten op te zeggen", liet zijn departement weten.

Gisterenmiddag bezetten strijders van het Vostok-bataljon het kantoor van het provinciebestuur van Donetsk, waar de separatisten van de 'Volksrepubliek Donetsk' hun hoofdkwartier hadden gevestigd. De Vostok-militie, die voornamelijk uit Tsjetsjenen zou bestaan, trok op tegen de separatisten in het gebouw omdat die zich schuldig zouden hebben gemaakt aan plundering rond het vliegveld.

"Politieactie tegen plunderaars"
Het bataljon maakte de barricades rond het overheidsgebouw met de grond gelijk en nam daar opgeslagen geroofde goederen in beslag. Daarop keerde de rust terug. De zelfbenoemde leiders van de eigenhandig uitgeroepen Volksrepubliek haastten zich gisteren om te verklaren dat zij nog altijd de lakens uitdelen. "Dit is een politieactie tegen plunderaars", zei een naaste medewerker van de rebellenpremier volgens de Britse Telegraph. "Van een coup is geen sprake. Alles is onder controle."

Volgens ooggetuigen is er een groot offensief begonnen tegen pro-Russische rebellen die het oosten van het land willen afscheiden van de rest van Oekraïne. Er hadden hevige beschietingen plaats. Eerder op de dag schoten separatisten een Oekraïense legerhelikopter uit de lucht. Daarbij zouden 14 militairen om het leven zijn gekomen, onder wie een generaal.