Kernreactoren Doel 1 en 2 opnieuw onveilig bevonden

REUTERS
De nucleaire waakhond Fanc weigert Engie Electrabel opnieuw een veiligheidsvergunning te geven, net als in november. De gegevens over de kernreactoren zijn onvoldoende beschermd, zo staat vandaag in De Tijd en L'Echo.

Het Fanc had in oktober vorig jaar na een audit ernstige gebreken ontdekt in de bescherming van gegevens over de veiligheid van kernreactoren. Engie Electrabel kreeg tot begin mei om een en ander in orde te brengen, maar slaagde daar niet in, meldt het Fanc. Daarom krijgt het geen veiligheidsvergunning.

De beslissing heeft betrekking op de kerncentrales van Doel 1 en Doel 2. Tihange kreeg al de vergunning, net als Doel 3 en 4. Meer details geeft het Fanc niet.

Volgens Engie Electrabel heeft de beslissing om nog geen veiligheidsvergunning toe te kennen voor Doel 1 en 2 te maken met werkzaamheden die gepland zijn in het kader van de levensduurverlenging van de kernreactoren met tien jaar.

"Die werkzaamheden zijn opgenomen in een actieplan dat werd goedgekeurd door het Fanc en dat door de nucleaire waakhond wordt gecontroleerd", stelt het bedrijf. "Het Fanc zegt expliciet dat de veiligheidsmaatregelen die momenteel van toepassing zijn in onze installaties die nog niet werden goedgekeurd, al van een gepast niveau zijn", besluit Engie Electrabel.