Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V).
Volledig scherm
Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V). © Gregory Van Gansen / Photo News

Kernkabinet komt overeen: weer naar oude regels in cultuur én cinema's mogen weer open

De klok wordt teruggedraaid. Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) heeft tijdens een kernkabinet dinsdagavond de opdracht gekregen om een nieuw koninklijk besluit rond de cultuursector te schrijven. De oude regels van voor het Overlegcomité van vorige week worden weer van kracht. Dat wil zeggen: maximum 200 personen binnen, zittend met mondmasker en met het Covid Safe Ticket. Die regels zouden óók voor de cinema’s gelden. Woensdag zou er al een digitaal Overlegcomité worden georganiseerd om dit te bekrachtigen.

 1. Raad van State veegt sluiting van de cultuursector van tafel

  Raad van State veegt sluiting van de cultuursec­tor van tafel

  De Raad van State heeft dinsdag de sluiting van de cultuursector geschorst, omdat de maatregel ‘disproportioneel’ is en ‘niet steunt op adequate motieven’. Het arrest van de Raad betekent dat de cultuursector in principe meteen weer open kan. Het kernkabinet is dinsdagavond als reactie snel bijeen gekomen en besliste ook snel: de oude regels van vóór het Overlegcomité van vorige week worden weer van kracht. De cultuursector kan dus weer open, ook de bioscopen mogen de deuren opnieuw openzwaaien.
 2. IN KAART. Nu al 6 bevestigde gevallen van apenpokken in België: ook in deze 20 landen werden ze al ontdekt
  UPDATE

  IN KAART. Nu al 6 bevestigde gevallen van apenpokken in België: ook in deze 20 landen werden ze al ontdekt

  Er worden over de hele wereld steeds meer gevallen van de apenpokken gerapporteerd. Volgens gezondheidsdienst Sciensano staat de teller in ons land intussen op 6 bevestigde gevallen en 1 vermoedelijk geval (daar is het resultaat van de PCR-test nog niet beschikbaar). De ziekte is nu al ontdekt in 21 landen. In totaal staat de teller op 229 bevestigde gevallen en 89 mogelijke. Een overzicht.