Kernkabinet komt overeen: weer naar oude regels in cultuur én cinema's mogen weer open
De klok wordt teruggedraaid. Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) heeft tijdens een kernkabinet dinsdagavond de opdracht gekregen om een nieuw koninklijk besluit rond de cultuursector te schrijven. De oude regels van voor het Overlegcomité van vorige week worden weer van kracht. Dat wil zeggen: maximum 200 personen binnen, zittend met mondmasker en met het Covid Safe Ticket. Die regels zouden óók voor de cinema’s gelden. Woensdag zou er al een digitaal Overlegcomité worden georganiseerd om dit te bekrachtigen.
Lees alles over het coronavirus in dit dossier.
Nadat de Raad van State dinsdag de sluiting van de cultuursector had geschorst, schoof minister Verlinden zelf al het voorstel naar voren om terug te keren naar de situatie van voor het jongste Overlegcomité, waarbij de cultuursector beperkt openbleef. De federale regering zou die avond zelf nog bijeen zitten over de kwestie, liet ze bij VTM NIEUWS weten.
Als minister van Binnenlandse Zaken staat Verlinden in voor het koninklijk besluit dat de sluiting van de cultuursector regelt. “We gaan nu het arrest analyseren, om op basis daarvan beslissingen te nemen over nieuwe maatregelen”, aldus Verlinden in haar eerste reactie bij VTM NIEUWS. “Een voorstel zou kunnen zijn om terug te keren naar de maatregelen die we voordien kenden - voor het koninklijk besluit van vorige week - en dus zo met een beperkt aantal personen toch culturele voorstellingen kunnen bijwonen.” Dat is nu dus ook zo beslist.
Dat wil zeggen dat culturele instellingen de deuren opnieuw zullen kunnen openen met maximaal 200 personen binnen, zittend met een mondmasker op en met het Covid Safe Ticket.
Ook de bioscopen herbekeken
Ook de bioscopen zouden weer onder die voorwaarden mogen openen. Het arrest van de Raad van State gold in principe niet voor cinema’s, maar ook de maatregelen voor die sector zouden herbekeken kunnen worden, gaf Verlinden al aan in het gesprek met VTM NIEUWS. “Vandaag zijn bioscopen aan een ander regime onderworpen, maar het lijkt me logisch dat de mogelijkheden voor bioscopen mee op tafel komen omdat ze in gelijkaardige omstandigheden kunnen plaatsvinden als die bij culturele voorstellingen.”
Aan VRT NWS benadrukte Verlinden nog dat het koninklijk besluit van vorige week “vele auteurs” had, en beslist werd door verschillende regeringen en cultuurministers. Nu wilde ze wel “snel schakelen”, zei ze. “De cultuursector liet haar stem luid klinken. We moeten daarmee rekening houden. Op basis van het arrest moeten we bekijken wat we kunnen doen. Met de nodige maatregelen, want de omikronvariant is in opmars.”
Overlegcomité
Een nieuw Overlegcomité, waarin ook de regionale overheden zetelen, komt woensdag bijeen over de nieuwe regeling. Het is dat Overlegcomité dat de uiteindelijke goedkeuring moet geven. Bij het kabinet van vicepremier Georges Gilkinet (Ecolo) valt nog te horen dat er ook volgende week een nieuwe afspraak is. Daar moet naast de epidemiologische situatie bekeken worden hoe er op een meer structurele manier gewerkt kan worden.
“Theaters en bioscopen zijn belangrijke culturele plekken, en de sector is steeds voorzichtig te werk gegaan in deze pandemie”, zegt Gilkinet. “Het is zeer goed dat zij nu opnieuw kunnen werken. Voor de toekomst moeten er meer proportionele normen komen, zodat we met dit virus kunnen leven, met respect voor ons fysieke gezondheid maar ook voor mentaal welzijn.”
Lees ook:
BEKIJK OOK:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
HLN Shop
Je tuin omtoveren tot een wellness? Zo ga je te werk
Wil je 100% relaxen zonder eerst de ellende van vliegveld, uitvoerige incheckprocedure of lange autorit te moeten verduren? Tover je eigen tuin dan om tot een wellnesszone en scoor een instant vakantiegevoel bij het opengooien van je terrasdeur. HLN Shop lijst op wat je daarbij kan helpen. -
Elon Musk zet toch geen Tesla-aandelen op het spel om Twitter te kunnen kopen
Nadat Elon Musk dag op dag een maand geleden officieel aankondigde dat hij sociaal netwerk Twitter zou kopen, bleek dat hij daarvoor 12,5 miljard dollar aan Tesla-aandelen moest gebruiken als onderpand om een lening aan te gaan bij de bank. Uit een nieuw ingediend document blijkt dat dat niet meer nodig zal zijn om de aankoop te bekostigen. -
4
Chinese computerproducent Lenovo vergroot voorsprong op rivaal HP
De Chinese computermaker Lenovo heeft de voorsprong op zijn Amerikaanse concurrent HP op de markt voor pc's vergroot. Het concern was in het eerste kwartaal van dit jaar goed voor een wereldwijd marktaandeel van 22,7 procent. Tegelijkertijd zag HP zijn marktaandeel slinken tot 20 procent, aldus onderzoeksbureau IDC. -
-
7
Waalse regering geeft 25 miljoen voor aankoop beschadigde eigendommen na overstromingen
De Waalse regering heeft besloten 25 miljoen euro toe te kennen aan steden en gemeenten voor de aankoop van eigendommen die beschadigd werden door de overstromingen van juli vorig jaar. Dat heeft ze in een persbericht laten weten. De bedoeling is dat het geld gebruikt wordt voor risicobeheer. -
Raad van State veegt sluiting van de cultuursector van tafel
De Raad van State heeft dinsdag de sluiting van de cultuursector geschorst, omdat de maatregel ‘disproportioneel’ is en ‘niet steunt op adequate motieven’. Het arrest van de Raad betekent dat de cultuursector in principe meteen weer open kan. Het kernkabinet is dinsdagavond als reactie snel bijeen gekomen en besliste ook snel: de oude regels van vóór het Overlegcomité van vorige week worden weer van kracht. De cultuursector kan dus weer open, ook de bioscopen mogen de deuren opnieuw openzwaaien. -
UPDATE
IN KAART. Nu al 6 bevestigde gevallen van apenpokken in België: ook in deze 20 landen werden ze al ontdekt
Er worden over de hele wereld steeds meer gevallen van de apenpokken gerapporteerd. Volgens gezondheidsdienst Sciensano staat de teller in ons land intussen op 6 bevestigde gevallen en 1 vermoedelijk geval (daar is het resultaat van de PCR-test nog niet beschikbaar). De ziekte is nu al ontdekt in 21 landen. In totaal staat de teller op 229 bevestigde gevallen en 89 mogelijke. Een overzicht. -
PREMIUMSchellebelle
RECONSTRUCTIE. De Schellebellemoord, met peetvader Prosper als meesterbrein: “De enige vijand die Eddy had, was zijn papa zelf”