Kasteeldomein d'Ursel winnaar van Vlaamse Monumentenprijs 2014

BELGA
Het kasteeldomein d'Ursel is de winnaar van de Vlaamse Monumentenprijs 2014. Dat heeft Vlaams minister-president Geert Bourgeois vrijdag bekendgemaakt. De winnaar krijgt een geldprijs van in totaal 15.000 euro.

De Vlaamse Monumentenprijs wordt jaarlijks uitgereikt aan een privé- of overheidsinitiatief met bijzonder belang of belangrijke verdiensten op het vlak van monumentenzorg, landschapszorg of archeologie. Vorig jaar mocht C-mine in Genk de Vlaamse Monumentenprijs in ontvangst nemen.

Dit jaar werd uit 18 kandidaten gekozen voor het gerenoveerde Kasteel d'Ursel in het Antwerpse Hingene. Dat kasteel was tot 1973 de favoriete zomerresidentie van de adellijke familie d'Ursel. Sinds 1994 is het gebouw eigendom van de provincie Antwerpen. Het gebouw kreeg een opknapbeurt en werd omgevormd tot een cultuurhuis.

Naast het Kasteel d'Ursel zijn er nog drie laureaten die elk 2.500 euro krijgen. Het gaat om de restauratie en de herbestemming van Huis Proot in Koekelare, de herbestemming van het voormalige station van Moerbeke tot bibliotheek en de werking van vzw De Muren Spreken uit Londerzeel.

Het Kasteel d'Ursel zal ook te bekijken zijn op de Open Monumentendag op zondag 14 september. Meer informatie over die Monumentendag is te vinden op: www.openmonumenten.be
Reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels