Kans op black-out nauwkeurig voorspeld in nieuw rapport

EPA
Een nieuw rapport van de Europese koepel van hoogspanningsbeheerders berekent nauwkeurig de kans op black-out deze winter. Het rapport bevestigt dat we de hele winter afhankelijk zullen zijn van de buurlanden voor import. Ondertussen blijkt dat de stilgelegde reactor Tihange 3 morgen zou heropgestart kunnen worden. Woensdagochtend zou die dan op volle capaciteit kunnen draaien.

Een woordvoerster van Electrabel benadrukt dat het om een inschatting gaat. Een definitieve heropstart hangt af van de verdere schadeopmeting en planning voor de herstelwerken. Electrabel zou in de loop van vandaag met meer duidelijkheid komen.

Nieuwe berekening

Intussen heeft ENTSO-E, de Europese koepel van hoogspanningsnetbeheerders, haar nieuwste 'Winter Outlook'-rapport klaar. Hoewel dit rappport geen rekening houdt met de onbeschikbaarheid van Tihange 3 deze week, geeft het wel meer details over wat ons de komende maanden staat te wachten.

Over het algemeen is er in Europa voldoende capaciteit om aan de vraag te voldoen, ook bij zwaar winterweer. Meerdere landen kunnen afhankelijk zijn van invoer, maar de invoercapaciteit is naar verwachting voldoende groot om aan hun vraag te voldoen, aldus het rapport.

De situatie in België kan evenwel kritiek worden op bepaalde momenten. Ons land zal hoe dan ook de hele winter afhankelijk zijn van invoer. Ook onder gewone omstandigheden (gemiddelde temperaturen) zal België wellicht structureel afhankelijk zijn van invoer om de avondpiek op weekdagen op te vangen. Verwacht wordt dat 800 MW invoer volstaat, wat perfect doenbaar is, aldus de Europese hoogspanningsnetbeheerders.

ENTSO-E zegt dat het licht in ons land dreigt uit te gaan wanneer de gemiddelde temperatuur tot min 6 graden Celsius daalt, en onze windturbines maar op 20 procent van hun capaciteit draaien. Het is de eerste keer dat dit zo nauwkeurig wordt voorspeld.  

Sowieso zal België tijdens de hele winter afhankelijk zijn van import uit onze buurlanden. Gemiddeld zal het om ongeveer 800 megawatt gaan, berekent ENTSO-E. Tijdens de allerkoudste dagen kan dit oplopen tot 3.500 megawatt, het maximum dat ons land kan importeren via de hoogspanningslijnen naar het buitenland. Ter vergelijking: een grotere kerncentrale heeft een capaciteit van 1.000 megawatt. "Los van de vakantieperiodes, kunnen alle weken deze winter kritiek worden, afhankelijk van het weer in België en de buurlanden", besluit het rapport.

ENTSO-E

Niet nucleair

Federaal minister van Energie, Marie-Christine Marghem, benadrukte al dat het incident met de kernreactor Tihange 3 geen "nucleair" incident was, maar een probleem aan een transformator. "Er was dus geen enkele impact op de nucleaire veiligheid, noch op de veiligheid van de omwonenden of de medewerkers van Electrabel", zo stelde ze gisteren.

Marghem wees er ook op dat het elektriciteitsnetwerk in evenwicht is en de bevoorrading onder controle. De weersverwachtingen voor in de buurlanden en vooral in Frankrijk zijn "bijzonder zacht voor de tijd van het jaar", waardoor een verhoging van de importcapaciteit mogelijk is.

Elia behoudt ondanks het incident de stroomindicator voor de volgende zeven dagen op groen, zo besloot minister Marghem.

Er was geen enkele impact op de nucleaire veiligheid, noch op de veiligheid van de omwonenden of de medewerkers van Electrabel

Marie-Christine Marghem

Vilvoordse centrale klaar

De centrale van E.ON in Vilvoorde is sinds vandaag klaar om indien nodig elektriciteit op te wekken. Samen met de centrale van EDF Luminus in Seraing staat E.ON is voor de strategische reserve die de regering heeft vastgelegd.

Aan de ombouw van de centrale is maandenlang gewerkt. De werken werden vorige week afgerond, en de centrale kreeg ook groen licht van hoogspanningsbeheerder Elia, aldus een E.ON-woordvoerder. De centrale van 265 MW-vermogen kan vanaf vandaag stroom opwekken, indien nodig.

Samen met de centrale van EDF Luminus in Seraing maakt de E.ON-centrale deel uit van de strategische reserve, waar de regering pieken in het stroomverbruik wil mee opvangen. De reserve is goed voor 850 MW, voor 750 MW afkomstig van beide centrales die normaal zouden worden stilgelegd wegens niet rendabel; en voor 100 MW afkomstig van grote verbruikers die minder willen verbruiken bij piekmomenten.

Voorlopig is vanuit Elia nog niet de vraag gekomen om de centrale op te starten, aldus een E.ON-woordvoerder.

E.On in Vilvoorde.
Tim Dirven E.On in Vilvoorde.