Ga naar de mobiele website
^ Top

Kamer maakt voorbereidende handelingen op terreuraanslag strafbaar

Voorbereidende handelingen voor een terroristische aanslag worden strafbaar. De plenaire Kamer heeft daartoe donderdag een wetsvoorstel van Carina Van Cauter (Open Vld) en Sophie De Wit (N-VA) goedgekeurd. PS, Ecolo-Groen en PVDA stemden tegen, terwijl sp.a en DéFI zich onthielden.

Het voorstel bepaalt onder meer dat elke persoon die wist of moest weten dat zijn deelname aan een activiteit van een terroristische groep zou kunnen bijdragen aan het plegen van een terroristisch misdrijf, voortaan gestraft kan worden. Strafbaar wordt ook het leveren van materiaal door personen die wisten of moesten weten dat dit materiaal (chemische stoffen, ontstekingsmechanismen, spijkers,...) gebruikt zou worden voor een terreuraanslag. Het voorstel stelt ook voorbereidende handelingen strafbaar, zoals het verkennen van een locatie.

De beoogde uitbreiding van de strafwet, waarop was aangedrongen door het college van procureurs-generaal, viseert vooral de zogenaamde 'lone wolves'. Bedoeling is dat de ordediensten kunnen optreden vooraleer er een poging tot aanslag heeft plaatsgevonden.

Vandaag is het reeds strafbaar deel te nemen aan een activiteit van een terroristische groep terwijl je weet dat je bijdraagt aan een te plegen misdrijf. Ook het aanleveren van materiële middelen met het oog op het plegen van een terreurdaad is strafbaar. Maar volgens beide indieners zijn deze bepalingen te beperkt geformuleerd.

Ook breidt de wettekst de strafbaarstelling van financiering van terrorisme uit. Daardoor zal de financiering van elk terroristisch misdrijf strafbaar zijn. Bovendien gaat het niet langer over het faciliteren van een terroristisch misdrijf alleen, maar ook van een terrorist op zich.

ap
Meer overReacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


Gesponsord

Meld een bug