Justitiehuizen begeleidden 30 terroristen na aanslagen

Minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V).
Photo News Minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V).
De Vlaamse Justitiehuizen hebben in de periode van 1 mei 2016 tot 20 januari 2017 dertig personen begeleid die geregistreerd stonden met de kwalificatie 'terroristisch misdrijf'. Op 20 januari 2017 waren er nog 17 dergelijke dossiers lopende. Dat blijkt uit het antwoord van Vlaams minister Jo Vandeurzen op een schriftelijke vraag van Yasmine Kherbache (sp.a).

Op 1 mei 2016 werd de feitencategorie 'terrorisme' toegevoegd aan SIPAR, het registratiesysteem van de Justitiehuizen. Alle nog lopende en nieuwe mandaten met de kwalificatie 'terroristisch misdrijf' worden sindsdien onder deze categorie geregistreerd. Van de 30 vermelde dossiers werd in 19 gevallen al op de dag van de ontvangst van een dossier een justitieassistent aangesteld. Voor de overige 11 dossiers duurde het gemiddeld één à twee dagen alvorens dit gebeurde.

24 van de 30 mandaten hadden betrekking op begeleiding van personen die verdacht worden van een misdrijf maar door de onderzoeksrechter vrij onder voorwaarden (VOV) werden gesteld. Andere mandaten waren 'een penitentiaire enquête' (2), probatie (2), enquête probatie (1) en enquête internering (1). Ook 12 van de 17 lopende dossiers slaan op VOV begeleiding. De meeste mandaten situeerden zich in het Justitiehuis Antwerpen (13), gevolgd door Brugge en Kortrijk (4), Brussel (3) en Tongeren, Mechelen en Gent (2). SIPAR registreert niet of het gaat om voormalige Syrië-strijders.
Reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels