Juncker: "Terroristen zijn degenen van wie vluchtelingen weglopen, niet vluchtelingen zelf"

Juncker enkele dagen geleden in Malta.
AP Juncker enkele dagen geleden in Malta.
Jean-Claude Juncker, de voorzitter van de Europese Commissie, heeft vandaag hard van leer getrokken tegen de "basale reacties" op de aanslagen in Parijs en het nieuws dat een van de daders een Syrisch paspoort bij zich had dat begin oktober in Griekenland werd geregistreerd. "Zij die deze aanslagen hebben gepleegd, zijn precies degenen van wie de vluchtelingen weglopen, en niet omgekeerd", zei Juncker in de marge van de G20-top in het Turkse Antalya.

Juncker heeft er een fundamenteel probleem mee dat de vluchtelingen op gelijke voet worden geplaatst met de daders, omdat een van hen zich mogelijk onder de vluchtelingen heeft gemengd. "Wie verantwoordelijk is voor deze aanvallen in Parijs, kan niet gelijkgeschakeld worden met de echte vluchtelingen die asiel zoeken", zegt Juncker.

Hij uit kritiek op de "basale reacties" van zij die een link leggen tussen de migratiestroom en het terrorisme en meteen de hele Europese vluchtelingenpolitiek op de schop willen. Zo liet de aankomende Poolse minister van Europese Zaken weten dat zijn regering "gezien de tragische gebeurtenissen in Parijs geen politieke mogelijkheden ziet om het (Europees spreidings)plan uit te voeren".

"Hier hou ik niet van", zegt Juncker. "Ik zou zij in Europa die de migratieagenda proberen aan te passen die we hebben goedgekeurd, willen uitnodigen om ernstig te zijn en niet toe te geven aan deze basale reacties."

Ook Donald Tusk, de voorzitter van de Europese Raad, is in Antalya. Hij vindt dat het de opdracht van de G20 is om de geldstromen naar de terroristische netwerken droog te leggen.

REUTERS

"Wie verantwoordelijk is voor deze aanvallen in Parijs, kan niet gelijkgeschakeld worden met de echte vluchtelingen die asiel zoeken"

Vluchtelingen in Slovenië.
AFP Vluchtelingen in Slovenië.